7 чудновати факта за целувката, които не сте чували


7 чудновати факта за целувката, които не сте чували
Снимка: iStock/Guliver

Вече сме си говорили за здравословните ползи от целуването, както и за типовете целувки, по които мъжете са луди. Сега правим още една крачка напред с впечатляващ списък с факти, на които със сигурност ще вдигнете вежди от почуда.

1. Стилът ви на целуване произхожда от утробата

Ако обърнете внимание на всеки холивудски филм, живопис или скулптура, ще забележите двойки, които се целуват с глави, наклонени надясно. Защо?

Немски изследовател наблюдава над 100 двойки и отбелязва, че две трети от тях накланят главата си надясно. Широката научна общност теоретизира, че този инстинкт произхожда от утробата, когато бебетата са позиционирани с глава, наклонена надясно.

2. Целуването изисква сериозна мускулна сила

Една целувка включва 146 мускула за координация - 34 лицеви и 112 постурални мускула. Екип от британски изследователи, Илейн Сасун, Анабел Дитъм, Робърт Скъли и професор Гас Макгрутър, изучават целувката под магнитен резонанс и откриват, че тя засяга най-вече орбикуларис орис (мускула около устата). Да, това е наистина добра тренировка за лице!

3. Любовта към целуването идва от плъхове

Казушиге Тухара и колегите му от университета в Токио вярват, че афинитетът ни към целувките произлиза от древен плъх. Мишките и мъжете имат изненадващо подобен генетичен състав - споделят общ прародител, живял преди около 75 и 125 милиона години.

Това древно създание, подобно на плъх, се е наричало Eomaia scansoria (Eomaia, гръцки за „древна майка“ и scansoria, латински за „катерач“). Научният екип теоретизира, че това същество е търкало носове с партньорите си, за да активира феромони. Така че в основата си човешките целувки наистина са поведение на гризачи.

4. Историята на „X“ зад XOXO води началото си от Средновековието

Използваме „XOXO“ като подпис в картички и любовни писма, но не много хора знаят историята зад прословутите “целувки и прегръдки”. Историците проследяват надписа до Средновековието, когато повечето хора не са могли да четат или пишат. Селяните са маркирали „X“ като вграден подпис и след това са целували документа като допълнителен жест на искреност.

5. Крал Хенри VI е забранил целуването

На 16 юли 1439 година крал Хенри VI забранява целуването с уста в Англия. Защо? За да ограничи разпространението на болести в кралството.

6. Късметът на ирландците идва с целувка

Над 400 000 туристи се събират, за да целуват камъка Бларни близо до Корк, Ирландия всяка година. Това несъмнено е “най-нехигиеничната" туристическа атракция в света.

7. Човек прекарва средно две седмици от живота си в целувки

Експертите изчисляват, че средностатистическият човек прекарва 20 160 минути от живота си в целувки. С други думи, това си цяла лятна отпуска.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама