8 факта за Древен Рим, които надали знаете


8 факта за Древен Рим, които надали знаете
Снимка: iStock

Когато мислите за Древен Рим, първото нещо, което ви идва наум, може би са белите тоги и Колизеумът, преливащ от фенове на битките. Това може да е следствие на филми и сериали, вдъхновени от онази епоха. Но отвъд славата на Римската империя, има някои доста любопитни факти, които сценаристите са предпочели да прескочат. Като например…

1. На мъжете било забранено да носят панталони

Докато днес панталоните са задължителен елемент от гардероба на всеки мъж, за древните римляни носенето им е било нещо, достойно за варварин или дивак, докато "цивилизованите" мъже са залагали на традиционни туники. Дори императорите Хонорий и Аркадий от Западната и Източната Римска империя официално ги забранили в края на 4 век.

2. Потта на гладиаторите била продавана извън Колизеума

Може да се каже, че това бил малко странен сувенир. Гладиаторите се превърнали в знаменитости сред по-ниската класа и били много популярни сред жените, които понякога смесвали потта на бойците с тяхната козметика. За целта мръсотията се изстъргвала от кожата на гладиатора с метално острие, наречено стригил, и след това се съхранявала във флакони, които се продавали.

СКРИТИЯТ ГРАД: ПОДЗЕМНОГО СЪКРОВИЩЕ НА ФЛОРЕНЦИЯ

3. Прането на дрехи ставало с урина

Амонякът е едно от най-известните вещества за почистване. Това съединение може да се открие най-вече в урината. Ето защо не е изненадващо, че древните римляни са го използвали, за да поддържат дрехите си чисти. Обиновено са използвали смес от вода и урина. По онова време всъщност било обичайно да се видят контейнери за урина по улиците, които, след като се напълнили, се отнасяха до “fullonicas” - магазини, предназначени за пране и химическо чистене.

4. Жените са пили медна сплав като контрацептивен метод

Не всички римляни искали да имат големи семейства, затова някои жени пиели медна сол (от метала мед), разтворена във вода, за да избегнат бременност. Вярвали, че тази напитка ще предотврати зачеването за цяла година, но в действителност това бил неефективен и опасен метод.

5. Боядисвали косите си със странни смеси

Най-популярните цветове на косата били руси, черни и червени. Те все пак са използвали обичайни съставки, като къна, но са добавяли и някои странни компоненти. Например, за боядисване на тъмна коса залагали на смес от пиявици и оцет, която оставяли да ферментира два месеца преди употреба. Ако искали да изсветлят косата си, взимали гълъбова тор.

6. Жените също се биели като гладиатори

Във филмите често виждаме мъжки гладиатори да се бият смело един срещу друг. Но през първи век пр.н.е. било обичайно да се видят и жени да се бият като гладиатори, докато император Септимий Север не забранил участието им.

7. Къпели са се с олио

С помощта на стригил древните римляни премахвали мръсотията от тялото си. За разлика от сапуна, който можел да се изплаква, обилно полятото масло трябвало да се изстърже с този инструмент.

8. Сключените вежди били високо ценени от жените

Дълго преди Фрида Кало да популяризира едната вежда, в древен Рим те вече били желан атрибут. Смятало се, че го притежават най-интелигентните и желани жени.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама