Ето какво се случва с организма ви час по час, ако не ядете три дни


Ето какво се случва с организма ви час по час, ако не ядете три дни
Снимка: Istock

В последно време така наречените фастове, при които се гладува за определен интервал от време, са много популярни.

Подобни фастове задължително трябва да бъдат консултирани с лекуващия ви лекар, защото могат да застрашат живота ви при определени здравословни проблеми.

Вижте още: Учените отговарят: Може ли да умрете от смях?

Ако мислите и вие да се подложите на периодично гладуване, вижте какво ще се случи с тялото ви час по час.

След 6 до 10 часа гладуване по-голямата част от останалата глюкоза, която все още циркулира в кръвта ви, ще се използва за гориво.

Ако сте свикнали да ядете три пъти на ден или редовно да консумирате храни, богати на въглехидрати, ще се чувствате гладни и ще имате ниски нива на енергия. Тази гладна „болка“ ще отшуми след два часа и тялото ви естествено ще се адаптира към тази нова ситуация.

Между 12 и 16 часа гладуване тялото ви ще продължи да изчерпва запасите си от гликоген, като същевременно увеличава зависимостта си от кетонни тела. Сега може да ви е студено, защото тялото ви не усвоява храната. Ще подобрите храносмилането, холестерола и ще намалите възпалението.

След 16-18 часа гладуване тялото ви ще започне аутофагия, процес на саморециклиране, при който се отървава от всякакви отпадъци, които открие, независимо дали са повредени протеини, бактерии или нефункциониращи клетки.

Вижте още: Невероятен случай: Жена с две матки забременя и в двете

След 24 и 32 часа гладуване тялото ви ще изчерпи гликогена и ще разчита изцяло на собствените си мастни запаси за енергия.

Вашият мозък се нуждае от глюкоза, за да функционира, така че тялото ви намира начини да си я набави, обикновено чрез разделяне на триглицеридите от мастните запаси в глицерол и свободни мастни киселини, които ще ви помогнат да не разграждате все още мускулната тъкан.

След 32 часа гладуване ще забележите значителна загуба на тегло, но това е главно част от загубата на вода поради консумацията на въглехидрати, както и загубата на мазнини. Когато стигнете до три дни гладуване, процесът на повишаване на имунитета, автофагията и намаляването на възпалението продължава. Но вече недостатъците започват да надделяват над предимствата на гладуването.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама