Интересни факти за Луната, които ще ви изненадат


Интересни факти за Луната, които ще ви изненадат
Снимка: iStock

Красива и толкова мистериозна, луната крие своите тайни. Представяме ви няколко интересни факти за нея, които ще ви изумят:

1. Ефектът на Луната върху приливите забавя въртенето на Земята. Гравитацията на Луната оказва влияние върху Земята, тя частично е отговорна за приливите и отливите на океана. Физикът Джордж Дарвин (синът на Чарлз Дарвин) открива, че начинът, по който гравитацията на Луната тегли водата от земната повърхност, постепенно забавя въртенето на Земята. 

2. Веднъж годишно се радваме на "супер Луна". Орбитата на Луната не е напълно кръгла, а е елиптична. Така, когато Луната е най-близо до Земята, тя изглежда 14% по-голяма и с 30% по-ярка, отколкото когато е най-отдалечена.

3. На Луната има огромен температурен диапазон. Луната се върти около оста си, правейки пълен завой на всеки 27 земни дни. И така, денят от едната страна на Луната продължава около 13 и половина земни дни, последван от също толкова дълга нощ. Когато Луната е огрята от слънчева светлина, температурата на повърхността ѝ може да достигне 116 градуса по Целзий; когато е тъмно, температурата може да падне до -179 градуса по Целзий.

4. Наистина е трудно за хората да оцелеят на Луната. Като се има предвид изключително тънката атмосфера на Луната и липсата на течна вода, трудно е да си представим, че някога ще заселим за постоянно нашия естествен спътник. Последните изследвания, потвърдиха, че на повърхността на Луната има воден лед, което според NASA ще улесни бъдещите експедиции дотам.

5. На Луната има "лунни трусове" подобни на земетресенията. Луната е сеизмично активна.


6. Дългогодишната теория на конспирацията (неправилно) предполага, че хората никога не са кацали на Луната. На 20 юли 1969 г. Нийл Армстронг наистина е стоял върху повърхността на Луната, когато изрича прочутите думи: "Това е една малка стъпка за един човек и един гигантски скок за човечеството".

ПОЗАБРАВЕНИ ХИТРИНИ ЗА ВСЕКИ ДЕН

7. Нашата Луна е петата най-голяма луна в Слънчевата система. В Слънчевата система има повече от 150 спътника, които обикалят около планетите. Най-голямата луна е Ганимед, една от 79-те луни на Юпитер.

8. Лунната повърхност е покрита от предмети, направени от хората. През годините астронавтите са посипали Луната с 181 437 кг отпадъци. 

9. Астронавтите са донесли 382 килограма лунен материал на Земята.

10. Въпреки че американците първи кацат на Луната, те не притежават никаква територия от нея. През 1960 г. беше създаден Международният институт за космическо право, който създаде Договора за космическото пространство, приет през октомври 1967 година. Той забранява на една нация да притежава планети, звезди или други космически обекти. Договорът също така казва, че всички космически изследвания трябва да се извършват за мирни цели.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама