Януари - най-депресивният месец: Как да се справите с апатията


Януари - най-депресивният месец: Как да се справите с апатията
Снимка: iStock

Януари е месецът, в който хората са най-апатични и меланхолични. Психолозите разкриват как да различим апатията от мързела и предлагат конкретни съвети как да я облекчим.

Вижте още: 8 неща, които правите, защото сте алфа жена

Какво представлява апатията?

Причините за апатията могат да бъдат различни. Те зависят от външните обстоятелства, личните характеристики на човека и неговата адаптация към тези обстоятелства. Всъщност няма универсален начин за преодоляване на апатията. Психолозите предлагат различни решения за справяне с този симптом.

Апатията не е в списъка на международните класификации на болестите. Обикновено се разглежда като симптом на естествената психическа реакция на здравия човек към обстоятелствата в живота му или като синдром на тежко психично заболяване.

В обичайното определение апатията е безразличие и липса на емоции. В резултат на това интелектуалната и социалната активност на човек намалява. Именно поради тези определения в ежедневието човек с признаци на апатия се нарича просто мързелив.

Как да се справите с апатията - Техниката Шапиро

Изпълнете техниката Шапиро (EMDR). Това е техника за движение на очите. Най-простият вариант е да затворите очи и със затворени очи първо да направите 8 хоризонтални движения с очите си, след това, сякаш рисувате знак за безкрайност 8 пъти, и накрая - 8 кръга по посока на часовниковата стрелка. Това упражнение помага на мозъка да се справи с апатия, депресия и паник атаки.

Други причини за апатия

"Мога, но няма" или "Искам, но не мога" Причините са различни, но резултатът е един – "Отворих очи и вече бях уморен";

Причините за апатията също се влияят от типа личност на човека. И развитието на симптоми на апатия може да се развие бавно и незабележимо.

Ключова разлика, която е важно да разберете, е, че мързелът е поведение и навик, докато апатията е състояние. Проявява се в повишена летаргия и липса на воля. Не бива да сравняваме апатията и мързела, защото това са напълно различни неща, казват експертите.

Вижте още: 7 начина да подобрите живота си през 2024

Апатия като реакция на стрес (психологическа анестезия)

Всеки от нас помни случай, когато след стрес се включва състоянието на "сплескан балон". Появява се или веднага след приключване на ситуацията, или на следващия ден. Така ученик, който се страхува да не бъде изпитан,, след като учителят съобщи друго име, внезапно изплашеният човек бива унесен в сън.

След преживян стрес има рязка загуба на сила, която се проявява с летаргия и липса на желание. В такива ситуации апатията действа като психологическа анестезия. 

За активните хора, причината за апатията ще бъде липсата на цел; загуба на смисъл на общи действия и загуба на разбиране "какво искам". Те търсят смисъла на живота си (мисия). Ситуацията може да се влоши от факта, че около тях няма никой, който да ги разбира.

Вижте още: До 35 трябва да сте достатъчно умни, за да осъзнаете това

Полезни занимания при апатия:

Направете списък с неизпълнените си "желания" от детството до днес. Нека този списък съдържа поне 39 елемента. По-късно ще зачеркнете нещо от тези списъци, когато вече не ви е интересно. Нещо в него ще ви напомни за миналото ви хоби, без което не бихте могли да си представите живота преди, а сега сте забравили за него или сте били принудени да се откажете от него в началото на зрелия си живот. Започнете да ги прилагате.

Поставете си цел за една седмица да опитвате нещо ново всеки ден, да правите нещо, което никога не сте правили досега. Например: ако сте десничар, опитайте да пишете с лявата си ръка или да миете зъбите си с нея.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама