Жените мотористи се обединяват срещу рака на гърдата и през 2021


Жените мотористи се обединяват срещу рака на гърдата и през 2021
Снимка: iStock

За трета поредна година сдружение "Жените Мотористи ЕМпауърд България" (Lady Bikers Mpowered Bulgaria) ще проведе национална кампания "Заедно срещу рака на гърдата". Събитието ще се състои на 16 октомври 2021 година в град Пловдив, Гребна база, от 10.00 чaса до 16.00 часа. То включва следните дейности:

- Мобилна линейка: Безплатни профилактични прегледи с мамографски апарат и консултации със специалист-мамолог с богат опит в ранния скрининг. Прегледите ще се извършват от д-р Никола Ганашев и ще се консултират от проф. Малинова.

- Почетно мото-шествие в Пловдив.

- Благотворителен базар: Събиране на средства за закупуване на мобилен мамограф/ехограф, който ще бъде предоставен за ползване в мобилна линейка.

Тазгодишното издание "Срещу рака на гърдата" се реализира под мотото: "Заедно за осведоменост и съпричастност".

Днес знаем, че проблемът изисква гласност, осъзнаване и взаимност – от цялото общество, всеки ден. Ранното откриване на рака на гърдата може да спаси живот. Никоя жена не трябва да си отиде заради неведение или неосведоменост относно болестта. В световен мащаб, включително и в България, ракът на млечната жлеза е най-често диагностицираният живото застрашаващ рак при жените, като представлява 25% от всички злокачествени заболявания и е на второ място сред причините за смъртност от тях. Смъртността в България от рак на гърдата е по-висока от средно статистическите данни за смъртност в Европа от това заболяване. Близо 1200 българки всяка година умират от рак на млечната жлеза, а 3500 заболяват от него. Всяка година заболеваемостта от рак на гърдата се увеличава с 2%, което е сериозен показател.

Събитието на 16.10.2021 ще се провежда при спазване на Заповед № РД-01-748 от 02.09.2021 на Министъра на здравеопазването за въвеждане на временни противоепидемични мерки.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама