Колкото по-умен е човек, толкова по-силно е желанието му да бъде сам


Колкото по-умен е човек, толкова по-силно е желанието му да бъде сам
Снимка: iStock

Съвременният начин на живот ни позволява да живеем сами. Нещо повече. Все повече хора съзнателно избират да сведат броя на социалните контакти до минимум. И всичко това, защото ценностната система се е променила. Сега значението не е в семейството като единица на обществото, а в човека като личност. Тази тенденция обаче се наблюдава само в развитите страни, които могат да се отдалечат от познатите стереотипи, както и сред хората, чиято интелигентност е над средното ниво.

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА НОСА И ОБОНЯНИЕТО

Същността на изследването

Норман Лий и Сатоши Каназава, авторите на интересна теория на еволюционната психология, са провели мащабно проучване. 16 хиляди души, на възраст от 18 до 28 години, са преминали през редовни въпросници и множество тестове, които да определят интелигентността, настроението, психологическото равновесие, както и степента на удовлетвореност от собствения им живот. Събрана е и информация за начина на живот, социалните връзки, интересите и предпочитанията.

Целта на изследването е да потвърди, че тези хора, които прекарват повече време с приятелите си, са по-щастливи и по-доволни от живота. И да, този модел е бил потвърден. Въпреки това, не за всеки. Противоположна тенденция е била регистрирана, но само сред интелектуално развити хора. Необходимостта от чести срещи с приятели не само не прави щастливи умните хора, а напротив - потиска ги. А самотата ги успокоява.

Като цяло първоначалната теория е била потвърдена: хората са наистина социални същества, които се чувстват много по-добре, ако си взаимодействат помежду си. Що се отнася до "изключението от правилото", за него също има обяснение.

Факт е, че според теорията на еволюционната психология всички социални взаимодействия са се развили, за да се осигури оцеляване. Винаги в екипа има някой, който по-добре решава определени въпроси, но е слаб в нещо друго. И това е компенсирано от взаимодействието.

Но колкото по-умни стават хората, толкова повече проблеми могат да решат сами, без да е необходимо да общуват с някой друг. Прогресът на науката и обществото е стигнал до там, че един интелигентен човек е в състояние напълно самостоятелно да осигури всички свои нужди. Сега социалното взаимодействие е доброволен избор, а не спешна нужда. Умните хора са започнали да подбират приятели и партньори много по-стриктно. А понякога дори остават без близки хора, защото не отговарят на сравнително високите установени стандарти.

Какво е обобщението от всичко това? Ясен факт е, че умните хора са по-малко склонни да прехвърлят гените си по-нататък. Интелигентността отвежда човек извън селекцията, превръща го в отделна личностна единица, а не в биологичен елемент. И ситуацията е подходяща за всички - обществото ще продължи да съществува, така или иначе, а умните самотници ще живеят така, както искат. От гледна точка на еволюционната психология това е абсолютно логичен резултат.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Облечени от глава до пети в любов. И това е единствената марка, която никога не излиза от мода.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама