Ако не можете да промените ситуацията, защо да не промените отношението си към нея?


Ако не можете да промените ситуацията, защо да не промените отношението си към нея?
Снимка: iStock

Когато отново срещнете неприятна ситуация, помнете тези съвети - може би те ще ви помогнат да промените възприятието си и да подобрите настроението си.

Време е да се съсредоточим върху тези от нашите съвети, които хората използват по-рядко. Когато мислите за щастието, понякога се питате: "Но как мога да бъда щастлив в ситуацията, в която съм сега? Особено когато не мога да направя нищо по въпроса". Но всичко далеч не винаги е така, както мислите.

Да, понякога нямате власт над собствените си житейски обстоятелства. Или имате малко сила и за да ги промените, ще трябва да промените нещо друго, за което все още не сте готови, но въпреки това, все още искате да станете по-щастливи. Например, все още сте заседнали в нелюбима работа или постоянно трябва да се занимавате с човек, който ви кара да се чувствате неловко. И какво можете да направите?

Единственото, което ви остава в подобни ситуации, е да промените възприятието си за ситуацията, вярата в нея или мнението си за нея - и това със сигурност ще ви помогне да промените отношението си към нея.

Древногръцкият философ Епиктет се изказва много добре за това преди повече от 2000 години: "Хората не са загрижени за това, което им се случва, а за принципите и мненията, които те формират по отношение на случващото се. Когато нещо ни притиска, ние се притесняваме или натъжаваме, не трябва да обвиняваме другите за това, защото ние сами сме виновни за това, защото източникът на всичко са нашите собствени принципи и мнения".

Е, ако нямате и най-малката идея как да започнете да променяте възприятието си за случващото се, по-долу ще намерите пет прости начина да направите това:

АКО СТЕ УМОРЕНИ ОТ ЖИВОТА, ПРОСТО ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА

Признайте, че сте недоволни

Възможно ли е да промените нещо, ако дори не признаете на себе си как се чувствате? Спрете да твърдите, че всичко е било различно, спрете да мечтаете за промяна, просто признайте сегашното състояние на нещата.

Приемете, че оптимизмът е съзнателен избор

Ние не сме родени с положителна или отрицателна перспектива за живота. Нашият възглед за него е това, което сами развиваме в себе си. Нашият опит и житейски обстоятелства са замесени в това, но само отчасти. Опитайте се да намерите добри моменти дори в най-лошите ситуации и когато го направите, запишете ги в тефтер, за да не забравите за тях.

Използвайте положителни думи

Опитайте се да изговаряте фрази като "Надявам се" или "Определено ще намерим решение" възможно най-често. Думите, които използваме, влияят пряко на нашия поглед върху живота и емоционалното състояние.

Опитайте се да общувате повече с позитивни хора

Опитайте се да се обградите с хора, които излъчват положителна енергия. Обърнете внимание на това, какви думи използват те през целия ден. Ще се изненадате колко лесно е да определите дали човек има положителен или отрицателен ефект върху вас.

Изберете мото за себе си и го повтаряйте всяка сутрин

Намерете мото или цитат, което има някакво специално значение за вас, и го повтаряйте на глас всяка сутрин. Например, обичайната фраза "Днес ще бъде прекрасен ден" ви изпълва с положителни резултати още от ранни зори - и може би ще продължи до вечерта.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама