Къде грешим, когато взимаме душ всеки ден?


Къде грешим, когато взимаме душ всеки ден?
Снимка: iStock

Замисляли ли сте се, че можете да грешите в толкова просто нещо като дневния душ? Ето 5 правила, важни за здравето на кожата ни.

1. Внимателно с гореща вода

Горещата вода изсушава кожата и я кара да се лющи. Тя отмива твърде много кожни мазнини и я оставя без защита. Също така увеличава притока на кръв, което често води до зачервяване, възпаления и обриви.

2. Избягвайте продължителното къпане

Също като горещата вода, продължителният душ изсушава кожата прекалено много, което може да доведе до обриви и сърбеж. Оптималната продължителност на всекидневния душ е около 10 минути.

3. Пенливите душ гелове и сапуни не са от полза

Колкото повече е пяната, толкова повече са повърхностно активните съставки в един душ гел. Това означава, че се натрупва защитния мастен слой, което води до по-суха и грапава кожа. А антибактериалните препарати не правят нищо друго, освен да увеличават резистентността на бактериите. Избягвайте ги.

4. Край на старите или мокри гъби

Мокрите гъби са идеална среда за развъждане на бактерии и плесени, тъй че е важно да ги сменяш поне веднъж месечно. Опитайте да използвате хавлиена кърпа или ръкавица, която по-лесно се пере и суши. Не забравяйте да изсушаваш гъбата след употреба.

5. Прекратете много енергично сушене

Подсушете тялото си с мека кърпа, оставяйки кожата леко влажна. Тогава използвайте любимия си крем (или кокосово масло) и кожата ви ще бъде гладка и здрава.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама