Какво ще се случи с тялото ви, ако всяка сутрин се къпете със студена вода?


Какво ще се случи с тялото ви, ако всяка сутрин се къпете със студена вода?
Снимка: iStock

Вероятно сте чували, че обливането на тялото със студена вода е полезно? А задавали ли сте си въпроса защо този метод е толкова обичан от спортисти и препоръчан от лекарите? Ето няколко причини, поради които е по-добре да започвате деня си със студен душ. Той ще се отрази на тялото ви по следния начин:

1. Помага за отслабване

Студената вода може да ускори метаболитните процеси в организма като по този начин ще започнете да отслабвате по-бързо. Но не мислете, че единствено това е достатъчно. Методът действа, ако се комбинира с правилен режим на сън и почивка и консумация на по-малко количество нездравословна храна. Тогава ефектът ще е двоен.

2. Красив тен и свежа кожа

Студената вода е много полезна за тена на кожата. След такъв душ той става по-гладък и по-равномерен. Това се дължи на факта, че порите се стесняват от студената вода. Мерилин Монро е разчитала на тази техника - всяка сутрин тя е обтривала лицето си с кубче лед. Между другото, този метод ще ви помага да се отървете от подпухналостта сутрин и ободрява перфектно.

5 ГРЕШКИ, КОИТО ДОПУСКАМЕ ПРИ КЪПАНЕ

3. Укрепва имунната система

Спомнете си съвета на вашата баба, която неведнъж ви е съветвала да се облеете със студена вода, за да сте силни и здрави. Факт е, че студеният душ укрепва имунната система. Специалистите препоръчват най-вече контрастни душове, защото когато тялото ви свикне с температурните крайности, то става по-устойчиво на вирусни заболявания.

4. Увеличава производителността

Студеният душ е стресиращ за тялото. Следователно, с рязка промяна в температурата, тялото ни активира всички ресурси, за да реши проблема. По този начин се увеличават концентрацията, бдителността и дори производителността. Това е чудесен и безопасен начин за ободряване преди работа - краткият студен душ не може да навреди на тялото ви.

5. Помага за възстановяване на мускулите 

Студената вода може да намали възпалението и да облекчи мускулната болка. Следователно, студеният душ е идеален след тренировка. Това обяснява защо някои спортисти се потапят в кубчета лед. Разбира се, не е необходимо да прибягвате до този метод - няколко минути под хладка вода са напълно достатъчни.

Как да вземете студен душ?

Има няколко начина да вземете студен душ. Можете да останете под душа с хладка вода около 5 минути или да редувате топла и студена вода на всеки 1,5-2 минути. Изберете удобния за вас метод. Но такъв душ може да не е подходящ за всички.

Ако имате здравословни проблеми, рискувате да влошите ситуацията. Преди да започнете "студена терапия", консултирайте се със специалист.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Когато прегърне един мъж, жената иска да почувства неговата слабост, а когато го целуне - неговата сила.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама