На 1 май НЕ докосвайте тези предмети, за да не дойдат змии в живота ви


На 1 май НЕ докосвайте тези предмети, за да не дойдат змии в живота ви
Снимка: anncapictures / Pixabay

На 1 май голяма част от света отбелязва Деня на труда и на международната работническа солидарност.

В православния календар тази дата също е много важна, защото църквата почита юдейския пророк свети Йеремия. Светецът бил известен с пророчествата си и 600 години преди Бог да изпрати своя син Христос, той пръв проповядва неговото идване сред хората. 

Българският народ нарича този празник Ермия, Ирмия, Ирминден, Ирима, Зъмски ден. Обредите са насочени основно към предпазването от змии.

Вижте още: Най-чудотворните места на България, които се смятат за енергийни центрове на света 

В народните предания змиите излизат от своите леговища на Свети четиридесет мъченици или на Благовещение, а на Йеремия изпълзява и техният цар или царица.

По стара българска традиция денят е посветен на прогонването на змиите и гущерите и предпазването от тях.

От ранно сутринта стопанките на дома обикалят из двора с огън в ръце и дрънкат с тенекии. Гонят змии и гущери с магически заклинания: "Еремия у поле, змия у море!” или „Бягайте, змии и гущери, че е заран Иримия и ще ви връзва с въжета, ще ви стяга с ремъци".

В Пловдивско денят се почита от бременните и неродилите жени, за да бъдат запазени при раждане, те и децата, от ирминясване -­ болест, причинена от различни зли сили.

Вярва се, че който работи на този ден, ще бъде ухапан от змия.

На Св. Йеремия е забранено на жените да се докосват до игла и кука, защото ще ги нападне змия. Не трябва да се докосват и до конци и прежда, за да не се влачи влечугото в живота им, както се влачат нишките.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама