Професионален готвач: Кога се готви с пресни и кога с консервирани домати


Професионален готвач: Кога се готви с пресни и кога с консервирани домати
Снимка: iStock/Guliver

Доматите присъстват в националните кухни на много държави. Макар да не попадат често под светлината на прожекторите, те влизат в състава на супи, яхнии, паста и сосове. 

Разбира се, повечето готвачи ще ви посъветват през лятото да се ориентирате към пресните домати. Но има и кулинарни сценарии, в които не само пресните продукти са подходящи.

София Масарела, която готви в известното заведение "Polentina" в Източен Лондон, използва "хубави, плътни и сочни домати Соренто от Кампания" за приготвянето на pomodori col riso (домати, пълнени с ориз и билки), салати ("Panzanella“ е невероятна, приготвена с тези домати, с домати от сорта "биволско сърце" или с британски домати") и сосове.

Вижте още: Ето как правилно да изхвърлите старата мазнина от тигана

"През лятото винаги приготвям сос от пресни или консервирани домати с пармезан", казва тя и обяснява, че консервираните домати придават "малко пикантност, докато пресните могат да бъдат твърде сладки".

По принцип, казва Масарела, ако готвите и редуцирате сос, "освен ако нямате голям късмет и не купите наистина добри пресни домати или не отглеждате свои собствени, често е по-добре да използвате нещо от консерва или буркан".

Що се отнася до консервите, съществува общоприето мнение, че целите домати са най-добрият вариант. Масарела е съгласна с това: "Използвайте цели, обелени, защото текстурата им остава по-хубава, а и винаги можете да ги смачкате по-късно". Тя твърди, че целите домати от консерва са идеални за случаите, когато иска те "почти да изчезнат в ястието", а иначе избира нарязаните, но не и тези, които са смесени, например, с билки или чесън: "Избягвайте ги като чума, защото са пресготвени и имат по-скоро тежък и неприятен вкус".

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама