Сутрешните ритуали на популярни исторически личности


Сутрешните ритуали на популярни исторически личности
Снимка: iStock

По-добре ли е да станем рано или да поспим? Да изпиеш едно еспресо или да се отдадеш на чаша чай? Обичате ги или ги мразите, сутрешните ритуали могат да зададат тон на останалата част от деня.

Съвременните лайф коучове и създатели на тенденции непрекъснато разработват нови начини за оптимизиране на часовете в деня, но техният импулс не е нещо ново. От Марк Аврелий до Лудвиг ван Бетховен, хората от векове разработват сутрешни ритуали, които вдъхновяват продуктивността и фокуса.

Какви мъдрости могат да дадат някои от най-успешните личности в историята на търсачите на рутина през 21-ви век?

Марк Аврелий не би се съгласил да натискаме "дрямка"

Преди да се появят гурутата за самопомощ, е имало Марк Аврелий. Роден през 121 г. от н.е., той става император на Рим 40 години по-късно и управлява до смъртта си през 180 г. Може да е бил начело на една от най-влиятелните империи в историята, но интересите му се простират далеч отвъд мраморните стени на Курия Юлия: той е и философ стоик, който води добродетелен живот, насърчаващ мъдростта, справедливостта, умереността и смелостта.

Марк Аврелий размишлява върху тези идеи в дневник, който в крайна сметка е публикуван под името "Медитации". В него той очертава начини за самоусъвършенстване.

Едно от нещата, с които се бори, е сутрешният режим. Както отбелязва биографът Франк Маклин, "Марк мразел да става от леглото сутрин - сериозен недостатък в културата на Рим, където хората смятали за добродетел да стават рано".

В резултат на това Марк Аврелий полага целенасочени усилия да се измъкне от леглото всеки ден. "Сутрин, когато ставате неохотно, нека ви споходи тази мисъл - ставам за работа на човешко същество", пише той. Използвал е тази мантра като мотивация да даде старт на деня си, а не да "лежи в чаршафите и да се топли" - еквивалент на натискането на бутона "дрямка" през II век. Това е била първата стъпка в извършването на работата по изживяването на един добродетелен ден.

Вижте още: 7 исторически лъжи, в които всички вярваме

Планирайте деня като Бенджамин Франклин

Бенджамин Франклин може и да не е бил римски император, но бащата-основател, печатарят и изобретателят се е занимавал със същия въпрос като Марк Аврелий: Какво означава да водиш добродетелен живот? Франклин поддържа свой собствен списък с добродетели: въздържание, мълчание, ред, решителност, пестеливост, трудолюбие, искреност, справедливост, умереност, чистота, спокойствие, целомъдрие и смирение.

Той вярвал, че действията говорят по-силно от думите, затова Франклин не само искал да подкрепи тези добродетели; той искал да ги практикува чрез ежедневните си навици. За да постигне това, той планирал деня си час по час.

Всеки ден започвал с ранно сутрешно събуждане. Той ставал от леглото в 5:00 ч. и прекарвал следващите три часа в миене, закуска, планиране на деня и обмисляне на един ключов въпрос: "Какво добро да направя този ден?" Тази сутрешна медитация вероятно му е помогнала да внесе намерение, фокус и смисъл, докато е вършил работата си.

Друг негов сутрешен ритуал може да е бил по-малко съзерцателен, но очевидно не по-малко ободряващ: седене гол в продължение на поне половин час. В писмо от 1768 г. до френския лекар Жак Барбьо-Дюбург Франклин описва седенето на студения въздух като "ободряваща или тонизираща баня" - нещо, което той предпочита пред "шока" от ваната със студена вода.

Джорджия О'Кийф намира вдъхновение в разходките сред природата

Подобно на Марк Аврелий и Бенджамин Франклин, художничката Джорджия О'Кийф е ставала рано. "Обичам да ставам с настъпването на зората", казва тя пред списание Life през 1968 г.

Макар че О'Кийф предпочитала да "седи в леглото и да гледа как слънцето изгрява", тя не се задържала там дълго. Понякога започвала дните си със сутрешна разходка около Ghost Ranch, дома ѝ край Абикиу, Ню Мексико. Понякога се натъквала на гърмящи змии, убивала ги и прибирала дрънкалките им.

Тя обаче не ограничавала разходките си само до сутрините, а също толкова често се разхождаше и вечер.

Но независимо от времето на денонощието, разходките сред природата изглежда са били съществена част от творческия ѝ процес. Мръсотията под краката ѝ и покритото с облаци небе над тях я вдъхновяват за многобройните ѝ картини с ярките пейзажи на американския Югозапад.

"Всички земни цветове от палитрата на художника са там, в многото мили пустош", пише тя в каталог за изложба през 1939 г. По време на разходките си О'Кийф дори събира интересни камъни и кости, някои от които вероятно са вдъхновили картините ѝ.

Вижте още: Вечерните ритуали на успели хора

Дори Бетховен започва деня с напитка

Дълго време консумирано в Близкия изток, кафето става популярно в Европа едва през XVII и XVIII век. Скоро то се превръща в любима сутрешна напитка - макар и все по-скъпа. В началото на XIX век във Виена чаша кафе струва приблизително колкото половин килограм говеждо месо.

Немският композитор Лудвиг ван Бетховен толкова ценял сутрешната си чаша кафе, че я приготвял по един и същи начин всеки ден, като дори се стремял да отмерва точно 60 зърна - нито повече, нито по-малко, за да ги смели. Както заключава музикологът Лора Тънбридж, "Бетховен е пресмятал зърната не само в стремежа си към перфектната чаша, но и от икономическа загриженост".

Мая Анджелоу започвала деня с алкохол

Кафето не е единствената напитка, на която творците са разчитали, за да овкусят сутрините си. За писателката Мая Анджелоу сутрините са били идеалното време да се наслади на любимия си алкохол - шери. "Може да го пия в шест- часа сутринта - казва тя на Джордж Плимптън през 1990 г., - но обикновено около единадесет часа ще изпия чаша шери."

Дори и сутрините, които не започват с херес, Мая Анджелоу все пак започва деня си рано. Предпочита да пише в хотелски стаи, дори в градовете, в които живее. Като ранобудна, Анджелоу излизала от вкъщи, пътувала до наетата си стая и започвала да пише към 6:30 ч. сутринта.

Сутрешните ритуали винаги са били толкова особени, колкото и хората, които са ги практикували, но работната етика на Анджелоу преди изгрев слънце разкрива една по-голяма истина за най-успешните, целеустремени и творчески умове в историята: Изглежда, че за тях ранната птица наистина е получавала червея.

Източник: National Geographic, БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама