Трагични факти за Мерилин Монро, които не знаете


Трагични факти за Мерилин Монро, които не знаете
Снимка: Getty Images/Guliver

Тя е безсмъртна. Тя е легендарна. Тя е красива. Но не знаем почти нищо за нея. Мерилин е икона, почитана до ден днешен. И все пак е доста странно, че жената, която е такава огромна част от американската култура, е толкова неразбрана. Почти всичко, което сме чували за нея, вероятно е погрешно представено, преувеличено или чиста лъжа. Ето няколко доста трагични факта.

Майка ѝ била психично болна

Причината, поради която много хора не знаят нищо за майката на Мерилин, Гладис Бейкър, е доста проста - нейният агент покрил всичко. След като станала звезда в Холивуд, Мерилин спряла да споменава за институционализираната си майка. Вместо това казвала, че е мъртва.

Норма Джийн прекарала детството си в обикаляне на приемни домове и сиропиталища, тъй като Гладис просто не била в състояние да се грижи за нея. Когато била на 7 години и живеела с двойка, наречена Болендърс, Гладис се появила един ден, за да я „заведе у дома“. Айда Болендър отказала, знаейки, че Гладис е полудяла. Но Гладис действала бързо, завлякла Айда в предния двор и я заключила в собствената ѝ къща.

След това напъхала 7-годишната Норма Джийн във военна чанта и просто излязла през вратата. Семейство Болендър си върнало Норма Джийн и Гладис изчезнала за известно време. Когато се върнала, изглеждала по-стабилна и дори купила къща, така че Норма Джийн отишла да живее отново при майка си. Но това подобрение било само няколко години.

Тя не знаела кой е татко ѝ

Ето нещо, което е трудно за вярване - 2015 е и никой няма представа кой е бащата на Мерилин Монро. Гладис никога не е била психически стабилна и вероятно не е знаела кой е баща на бебето ѝ, така че е записала Мартин Мортенсен (бившия ѝ съпруг) в акта за раждане на Норма Джийн, но те са се развели много преди Гладис да забременее.

Веднъж тя показала на Норма Джийн снимка на мустакат мъж, идентифицирайки го като Чарлз Стенли Гифорд, и казала, че той е нейният истински баща. Семейството на Гифърд категорично отрича това и до днес. Младата Норма Джийн си помислила, че той прилича на Кларк Гейбъл и започнала да си фантазира, че той е нейният баща.

През 1960 Мерилин заснела последния си завършен филм „The Misfits” и си партнирала със самия Кларк Гейбъл. Е, това също бил един от най-бурните моменти в живота на Мерилин и продукцията се превърнала в ад. Закъснявала постоянно, стресирайки актьорския състав и екипа. В крайна сметка филмът наистина бил завършен, но 10 дни след края на снимките Кларк Гейбъл получил масивен инфаркт и починал.

Нейната емблематична сцена довела до кошмар

Класическата снимка на Мерилин, красива и сияеща, застанала върху решетката на метрото, докато въздухът си играе с бялата ѝ рокля. Никога не бихте очаквали какво ѝ струвал този емблатичен кадър.

Мерилин снимала сцената на място в Ню Йорк за „The Seven Year Itch“ на Били Уайлдър. На 52-ра и Лексингтън 5000 зрители гледали, крещяли и ръкопляскали, докато екипът снимал. Един от тези зяпачи беше съпругът на Мерилин, великият бейзболист Джо ДиМаджио. Той не бил доволен.

ДиМаджио, убеден католик, стоял отстрани, докато мощните прожектори светели през двата чифта бикини, които Мерилин носила. Усетил, че нещо негово е на показ и това го вбесило. След като сцената била заснета, ДиМаджио и Мерилин се върнали в хотел St. Regis и това, което последвало, бил ожесточен скандал, заради който гостите на хотела предупредили ръководството, че „някой ще бъде тежко ранен“.

„Мерилин Монро“ била роля

Норма Джийн била дълбоко тъжен човек. Това има смисъл, когато се замислите - най-желаната жена на света и така не успяла да намери щастие с мъж. Невероятно известнаа, собствената ѝ майка не знаела коя е тя. Отчаяно искала да има семейство, но така и не задържала нито една бременност.

Тя смятала „Мерилин Монро“ за друг човек. Труман Капоти, добър приятел, веднъж разказал за обяд, когато Мерилин изчезнала в банята и я нямало толкова дълго, че той тръгнал да я търси. Намерил я да се взира в огледалото. Когато той попита какво прави, тя отговорила: „Гледам я.“

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама