В кои часове е най-добре да пиете кафе?


В кои часове е най-добре да пиете кафе?
Снимка: iStock

Кофеинът - стимулатор на централната нервна система. Дава ни сила, подобрява концентрацията и вниманието, както и скоростта на реакциите. Но и при него има странични ефекти. Злоупотребата с кафе може да причини емоционална превъзбуденост, ускорено темпо при говорене, гадене, безпокойство и безсъние.

Чувството за бодрост след чаша кафе може да се запази до шест часа. Ето защо, времето, в което приемаме стимулиращата напитка, е от голямо значение. Какво препоръчват експертите?

Възрастта е от значение

Сутрешната чаша кафе доказано подобрява работата и концентрацията при младите хора. През 2016 г. бе проведено проучване, в което са взели участие ученици, които редовно пият кафе.

Тестовете, които проверявали действието на кафето, се провели в 6 часа сутринта и 2 часа следобед. Оказало се, че резултати имало само след сутрешната чаша кафе, но не и след следобедната.

От друга страна, хората, които са в по-напреднала възраст, могат да пият кафе след обяд, защото тогава то ще им подейства повече.

ЛЮБИМОТО ВИ ПИТИЕ РАЗКРИВА ХАРАКТЕРА ВИ

Обърнете внимание на отделните характеристики на тялото

Кофеинът започва да действа много бързо, така че е по-добре да пиете кафе, когато най-много се нуждаете от допълнителна енергия.

Ако имате нормална чувствителност към кофеин, чаша кафе (без значение, дали ще е сутринта или след обяд) ще ви даде бодрост и ще подобри концентрацията в продължение на 1 до 6 часа. Това ви дава възможност да изберете по кое време се нуждаете от допълнителна енергия.

"Реакцията на тялото след прием на кофеин зависи от възрастта, генетичните особености и дори влиянието на културата на човек", споделят експерти.

Опитайте се през няколко поредни дни да пиете кафе през различни часове (сутрин и след обяд) и оценете как то влияе на вашата енергия и концентрация. Ако не усещате някакъв ефект, е възможно причината да бъде някакъв вид лекарства, които приемате едновременно с кафето.

Ако, напротив, кофеинът ви действа твърде много и чувствате засилен сърдечен ритъм, тревожност и треперене, или не може да спите спокойно, опитайте се да не пиете кафе следобед, ако, разбира се, не планирате да работите през нощта.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Никога няма да станеш този, който искаш да бъдеш, ако продължаваш да обвиняваш околните за това, което си.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама