Вещерството: История, митове и истини


Вещерството: История, митове и истини
Снимка: iStock/Guliver

Някога почесвали ли сте се по главата, чудейки се за мистичния произход на магьосничеството? По-важното е защо винаги си представяме вещици, яхнали метли в нощта? Днес ще ви разкажем как е започнало магьосничеството, как възприятията за тази практика са се променили през вековете и опустошителните последици.

Древният произход на магьосничеството

Вещицата обикновено се описва като човек, който може да общува с духове или да прави магически заклинания. За съжаление, не можем да проследим конкретния произход на тази практика, но знаем, че датира от много време.

„Първа книга Царства“ е библейска книга, част от раздела „Невиим“ на еврейския „Танах“ и една от историческите книги на християнския Стар завет, датираща между 931 и 721 г.пр.н.е., е едно от първите места, където се споменават вещици.

Вижте още: Няма да повярвате колко старо всъщност е кафето, познато днес (СНИМКА)

Възприятията за тези, които са практикували магьосничество в различните култури и периоди, също са различни.

Например вещиците в древен Египет са били уважавани в обществото, тъй като се е смятало, че техните сили идват от Боговете. Обикновените граждани се допитвали до тях за защитни магии и амулети. Те притежавали други ценни умения като алхимия, разчитане на звездите, раждания и приготвяне на билкови смеси.

Някои други култури обаче се страхували, че вещиците могат да донесат лош късмет и че те поглъщат душите на нещастни жертви.Особено в средновековна Европа вещиците са имали лоша репутация и всички езически практики са били разглеждани като дела на Сатана.

Вещици, островърхи черни шапки и метли

Вещицата и нейната черна островърха шапка и метла са стандартни в цялата история, но откъде идва този образ? Има много теории, които обясняват тази връзка.

Една от най-популярните теории за вещиците и метлите възниква през Средновековието. По това време е било стандарт за хората да използват халюциногени като мандрагора в мехлеми и инфузии. По-късно започнали да се използват под формата на стимулант, втрит в потните жлези.

Идеята за вещици, използващи метли, започва да прониква в писанията около тази епоха. Предполагаемите им летящи способности може да са дошли от ярките сънища, причинени от тези съединения.

Вижте още: 5 добри начина да използвате магичната мощ на копривата

Емблематичните заострени шапки имат различен произход. Някои източници проследяват този стил до квакерите - преследвана християнска деноминация, която се издига в Англия през 17-ти век. Възможно е високите шапки в еврейски стил да са вдъхновили образа, тъй като те също са били изправени пред преследване в Англия по това време.

Истинската история за процесите

Процесите на вещици дошли следствие на нарастващата параноя относно езичеството, която се разпространила в ранна модерна Европа и Америка.

Между 1450 и 1750 всяка жена, заподозряна, че е вещица, е съдена и екзекутирана, ако бъде призната за виновна. Приблизително 35 000 до 50 000 души са били екзекутирани за практикуване на магьосничество през това време.

Един от най-известните ловове на вещици е процесът на вещици в Салем, който се провел от февруари 1692 г. до май 1693 г.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама