Vicus Carparius: Скритият воден град на Рим (СНИМКИ + ВИДЕО)


Vicus Carparius: Скритият воден град на Рим (СНИМКИ + ВИДЕО)
Снимка: iStock

Сгушен само на метри от емблематичния фонтан Ди Треви се намира Vicus Caprarius, известен като „Градът на водата“. Това скрито археологическо чудо е открито преди по-малко от две десетилетия по време на строителството на кино. В сърцето на Рим, близо до прочутия фонтан Dolce Vita, под нивото на съвременната улица се разкрива древен комплекс, датиращ от императорската епоха, включително останките от голям воден резервоар.

Вижте още: Aquaflor: Флорентинската парфюмерия, носеща духа на Ренесанса

История на Водния град

След катастрофалния пожар през 64 г.сл.Хр., новата визия на император Нерон за града довел до изграждането на многоетажна жилищна сграда (insula) на това място. Помещаваща многобройни семейства, тази сграда е предшественик на съвременния живот с висока плътност.

През 4 век тя се превръща в луксозна къща (domus), като приземният етаж е преустроен за санитарни помещения. Сградата се отличавала с декоративни стени и облицовани с мрамор стълби, като основният ѝ етаж вероятно се използвал за социални събирания, както се вижда от красивата подова мозайка.

През 2-ри век сл.Хр. южната част на сградата е модифицирана, за да побере масивен резервоар за вода, Castellum Aquae. Този резервоар е бил част от акведукта Vergine, единственият все още функциониращ древен акведукт в Рим, който захранва фонтана Треви и други. С капацитет от 150 000 кубични метра, двете свързани помежду си камери на Castellum Aquae били облицовани с тухлена и варова смес за хидроизолация. Римското инженерство насочило водата в резервоара от Vicus Caprarius на юг. Забележително е, че водата все още тече в този древен резервоар.

Вижте още: Скритият град: Подземното съкровище на Флоренция (СНИМКИ)

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама