Зловещи истории: Шотландският замък, обитаван от убита принцеса


Зловещи истории: Шотландският замък, обитаван от убита принцеса
Снимка: iStock

Замъкът Фрейзър в Абърдийншър е един от най-известните не само в Шотландия, а и в цял свят. Но тук говорим за онази слава, от която ви побиват тръпки. Ето и каква е зловещата история, която стои зад величествената постройка.

Замъкът Фрейзър е един от най-сложните шотландски замъци, построен по традиционния план „Z“. Намира се сред километрична озеленена територия, между гори и земеделски земи и разполага със собствена зеленчукова градина. Има археологически доказателства за по-стара квадратна кула на същото място, датираща от около 1400 или 1500 година.

Строежът на замъка започва през 1575 година от Майкъл Фрейзър, шестият лорд в рода, върху основите на по-ранно съществувалата кула и е завършен през 1636 година. Панел от северната страна на замъка е подписан с „I Bel“, което се смята за отличителен белег на майстора зидар Джон Бел от Мидмар.

КАК ДА РАЗПОЗНАЕТЕ ЧОВЕКА С ЧЕРНА ДУША

Замъкът Фрейзър е модернизиран в класически стил в края на 1700-те години, с нов вход, вмъкнат в южната страна и прозорци на крилата навсякъде. Тази реконструкция е ръководена от Елиза Фрейзър, която е и отговорна за озеленяването на териториите. Замъкът Фрейзър подкрепя и двете якобитски въстания, въпреки че местоположението му пречи да е пряк свидетел на някоя от битките.

Замъкът е бил собственост на различни клонове на семейство Фрейзър до 1921 г., когато е закупен от първия виконт Каудрей за неговия син, почитаемия Клайв Пиърсън. Замъкът е предаден на Националния тръст през 1976 г.

Туристите обаче не се тълпят за посещение на Фрейзър само заради забележителната многовековна история на замъка. Напротив, всички искат да видят и чуят призрака, който обитава студените стени на каменната величествена постройка. Най-известният призрак на замъка Фрейзър е призракът на лейди Бланш Дръмонд. Тя е била отседнала в замъка през 1874 година, когато е била убита, спейки в Зелената стая. Според легендата тялото ѝ е теглено по каменното стълбище, оставяйки кървава следа. Интересен факт е, че петната никога не са успели да бъдат премахнати, което е наложило дървената облицовка на стълбите, която се вижда днес.

През годините много туристи съобщават, че са виждали нейния призрак в дълга черна рокля, а понякога просто са чували меланхолична мелодия на пиано. Привидението винаги снове около стълбището. Наскоро дори телевизионните серии „Most Haunted” извършиха паранормално разследване в замъка.

Замъкът Фрейзър е използван и като фон за някои от сцените на филма „Кралицата” с участието на Хелън Мирън, който спечели Златен глобус и Оскар.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама