Кекс със спелта и тиква


Кекс със спелта и тиква
Снимка: supichka.com

Ако сте почитатели на кексовете, опитайте този с пълнозърнесто тесто, тиква и вкусна глазура.

Необходими продукти:

4 яйца

1/2 чаена чаша кристална захар

2 ⅓ чаени чаши пълнозърнесто брашно от спелта

2 чаени чаши настъргана сурова тиква

1/2 чаена лъжица канела

1/3 чаена лъжица джинджифил

1/3 чаена лъжица индийско орехче

2/3 чаена чаша олио

2 чаени лъжици бакпулвер

1/2 чаена лъжица хлебна сода

Начин на приготвяне:

Винаги когато приготвяте кекс, извадете продуктите от хладилника поне час преди да започнете. Пресявате брашното заедно с бакпулвера, хлебната сода и подправките.

Разбивате яйцата заедно със захарта с помощта на миксер или тел за разбиване, след което добавяте олиото и отново разбивате.

Към течната смес при непрекъснато разбивате добавяте малко по малко сухата смес до получаване на хомогенна маса. Накрая прибавяте и настърганата тиква и разбърквате, но този път с лъжица.

Изсипвате сместа в предварително намазана с малко олио форма за печене и печете в загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути, като проверявате дали кексът е изпечен, бучвайки го с клечка за зъби - ако излезе суха, то е време и кексът да излиза от фурната. След изпичане оставяте на страна, за да изстине напълно.

Още по-апетитен кекс с подходящата глазура:

Всеки кекс става още по-ефектен, а и по-вкусен с подходяща глазура. Може само да поръсите кекса с пудра захар, но може да го залеете с шоколадова или карамелена глазура, или пък с ефектната и модерна глазура с крема сирене. За да получите вкусната глазура с крема сирене, разбивате с помощта на миксер 200 грама крема сирене и 1/2 чаена чаша пресята пудра захар. Разбивате до получаване на гладка смес, която изсипвате върху изстиналия кекс.

Завършете вашия кекс с пълнозърнесто брашно от спелта и тиква, като го поръсите с настъргана лимонова кора, настърган шоколад или смлени ядки.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама