Просеник


Просеник
Снимка: supichka.com

Какво е просеник? Това е питка с царевично брашно. Вкусен и лесен за приготвяне, просеникът е една от онези рецепти от българската национална кухня, които са почти забравени и се приготвят все по-рядко. Царевичният хляб не само може да замени хляба на трапезата ви, но е и чудесна идея за бърза закуска, с която да зарадвате всички вкъщи.

Необходими продукти:

500 грама царевично брашно

200 грама пълнозърнесто брашно

600 грама кисело мляко

2 чаени лъжици хлебна сода

1 чаена чаша олио

4 яйца

1 чаена чаша натрошено сирене

40 грама краве масло

Начин на приготвяне:

Пресейте двата вида брашно в голяма купа. В друга купа разбийте яйцата, добавете олиото и отново разбийте, след което добавете и киселото мляко, в което предварително сте разбъркали хлебната сода. Малко по малко, при непрекъснато разбъркване, смесете двете смеси. Добавете и натрошеното сирене и отново разбъркайте.

Намажете голяма тава с олио или поставете в нея хартия за печене. Изсипете сместа и разпределете равномерно, след което нарежете маслото на малки кубчета и ги сложете на различни места върху тестото.

Печете просеника в представително загрята на 180 градуса фурна за около 50 минути. След като питката се изпече, я извадете от фурната и я покрийте с памучна кърпа, докато изстине. Комбинирайте просеника със сирене, масло и шарена сол при сервиране.

Източник: supichka.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че сте с нас тук и сега!

Времената са трудни и ние имаме нужда от вашата помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на iWoman.bg. Благодарим ви!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за iWoman.bg

Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама
Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама