7 причини защо се страхуваме от любовта


7 причини защо се страхуваме от любовта
Снимка: iStock/Guliver

Влюбването може да бъде голямо предизвикателство. Повечето хора говорят за това колко невероятно е да срещнеш някой специален човек, но истината е, че това изисква преодоляване на някои съвсем реални страхове, с които всички се борим. Ето някои от най-често срещаните причини, които ни пречат да се влюбим с цялото си сърце.

1. Не искаме да сме уязвими

Да покажеш някакъв вид слабост е трудно, защото повечето от нас приемат, че другите харесват безупречни и силни хора. Но всъщност и слабостите ни до някаква степен ни правят такива, каквито сме. Показвайки съмненията и грешките си, вие давате на партньора си възможността да ви помогне да ги разрешите заедно.

2. Доживотната моногамия ни плаши

Със сигурност е трудно да си представим остатъка от живота си с един човек, особено в днешно време, когато толкова много опции са социално приемливи. Проучване показва, че за голям процент от двойките между 25 и 35 години отворените взаимоотношения са също толкова удовлетворяващи, колкото и моногамните. Ако сметнем, че е голям процентът и на днешните млади, които са отгледани от разведени родители, страхът от моногамия е съвсем разбираем.

3. Страхуваме се да не повторим минали грешки

Някои хора имат зад гърба си богат и болезнен опит, други не толкова. Трудно е да влезеш в нова връзка с цял вагон емоционален багаж, защото може да повториш същите грешки, които вече си правила.

4. Цените самотата си

Излизането с хора, особено в големи групи, може да бъде уморително. Влюбването в крайна сметка изисква да отделите много време и енергия за някого. Ще се изненадате обаче, че едно проучване показа, че най-щастливите интроверти са тези, които се принуждават да действат като екстроверти.

5. Много ваши близки двойки са се разделили

Хората се променят, интересите се променят, а понякога връзките просто се разпадат. Със сигурност сте видели това да се случва навсякъде около вас с приятели, семейство и колеги. Но да се влюбиш е вероятно едно от най-вълнуващите неща, които човек може да направи, затова трябва да оставите зоната си на комфорт зад себе си и да опитате нови неща.

6. Страхувате се да не загубите контрол

Да обичаш означава, че понякога ще се чувствате щастлив, но също така и ядосан, тъжен или разочарован. Любовта има способността да предизвиква ирационални реакции и силни емоции. Това може да ви се стори страшно, ако обичате да държите под контрол нещата около вас.

7.Страхувате се да не загубите своята идентичност

Отнема много време, за да изградите самоличност, в която се чувствате удобно. Вероятно е трябвало да се борите с много несигурности, за да стигнете до този етап от живота си и дори идеята, че ще трябва да се промените съзнателно или не, ви изкарва от равновесие.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Отношения


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама