Противоположностите се привличат, само ако са необвързани


Противоположностите се привличат, само ако са необвързани
Снимка: Getty / Guliver Images

Законите на привличането може и да ни изглеждат непредвидими, но това не е съвсем вярно. Скорошни изследвания показват, че има някои доста интересни закономерности, що се отнася до химията между двама души. Дали противоположностите наистина се привличат от научна гледна точка?

Оказва се, че когато се намираме в романтична връзка, по-вероятно е да сме привлечени от някой, който напомня за нас самите. Тоест, обвързаните дами най-вероятно ще се загледат по мъж със сходни на техните черти и цветове.

Екипът от Чехия, провел изследването, начело с д-р Житка Линдова, показал на случайни хора няколко снимки на непознати с молбата да оценят тяхната привлекателност. Всички фотоси са били на хора, които приличат малко или много на анкетирания човек. Резултатите били категорични - необвързаните са по-привлечени от тези, които са пълна тяхна противоположност. В същото време хората, които са били във връзка, избират някой, който прилича на тях.

Изследователите обясняват този феномен с факта, че възприятието за привлекателност може да бъде потиснато по време на романтични отношения. Тоест, това е естествената защита на мозъка да ни попречи да намерим алтернатива на собствения си партньор. Това важи също и след неуспешна връзка – подсъзнателно търсим пълна противоположност на бившата си половинка, ако раздялата е била трудна. Ето няколко примера с холувдските двойки.

1. Кортни Кокс

Актрисата от любимия ни сериал „Приятели“ се омъжва за Дейвид Аркет през далечната 1999 година. Повече от очевидно е, че визуално двамата нямат нищо общо. През пролетта на 2013 година се развеждат, а само няколко месеца по-късно Кортни се влюбва лудо в музиканта Джони Макдайд, който спокойно може да бъде оприличен на неин брат.

2. Джъстин Тимбърлейк

Много жени са минали през леглото на Джъстин Тимбърлейк, но най-продължителни връзки той е имал с Бритни Спиърс на младини и с Камерън Диас на по-зряла възраст. Според специалистите, сегашната му съпруга, Джесика Бийл, има неговите черти на лицето, сходно телосложение и най-вече е на близка възраст.

3. Бенедикт Къмбърбач

Тук идва моментът да споменем единственото голямо изключение в теорията на чешките учени. Хората, които страдат от тревожност, изпитват по-голямо удовлетворение от партньор, който прилича на тях визуално, тъй като това им дава спокойствие. Можете да видите приличике между актьора и съпругата му, Софи Хънтър. Известен е фактът, че Бенедикт Къмбърбач е бил отвлечен по време на престоя си в южноафриканската провинция Квазулу Натал през 2005 г., заедно с двама негови приятели. Той е бил изваден от автомобила си, заплашен с автомат и вкаран в багажника на колата. След инцидента той има пристъпи на тревожност, наподобяващи паник атаки. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Отношения


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама