Смартфоните стават по-важни от секса


Смартфоните стават по-важни от секса
Снимка: iStock/Guliver

Германците отвикнаха да се наслаждават на свободното си време и най-голямата причина за това са смартфоните. Това показва изследване на Freizeit-Monitor 2019, публикувано на 12 септември, съобщи Die Welt.

От научна гледна точка това е катастрофа. Искаме да се занимаваме с различни неща, да мързелуваме, да се срещаме с приятели, но не се получава, защото се страхуваме да не пропуснем нещо и да не вземем неправилно решение, казва Улрих Райнхардт, ръководител на изследването. По думите му свободното време на германците все повече се превръща в стрес. За това допринасят и социалните мрежи и идеалните снимки в Instagram.

"Те се страхуват от това, че другите се забавляват повече. Днес има тенденция към оптимизиране, която засяга целият ни живот. Работата, тялото и свободното време, а това създава стрес", отбелязва ученият.

58% от анкетираните споделят, че прекарват свободното си време прекалено активно. Особено младежите, младите възрастни и хората без партньор скачат от едно занимание на друго, искат да успеят във всичко и да не пропуснат нещо. Резултатът е това, че мнозина губят способността да се наслаждават на своята активност, сочи извод от изследването. Стресът от свободното време влияе дори на сексуалния живот на хората. По данни на Freizeit-Monitor всеки втори жител на Германия (52%) прави секс поне веднъж месечно. Причина за това е прекомерното използване на смартфоните.

"Когато партньорът непрекъснато гледа телефона си това не е предпоставка за романтично настроение", уточнява Райнхардт. По думите му с нарастване на медиализацията хората все по-рядко прекарват времето си заедно. Най-добре от всички със свободното си време се справят пенсионерите. Според изследването те повече от останалите са доволни от това как прекарват свободното си време.

Според учените не е свързано само с факта, че по-рядко ползват смартфони, но и с това, че те имат повече жизнен опит и знаят кое е добре за тях, а освен това не искат винаги и навсякъде да успяват.

Учените извеждат и формулата за това как да прекарваме свободното си време, за да почиваме: по-малко да се сравняваме с останалите, да се наслаждаваме на момента, да правим едно нещо, а не да се товарим с няколко задачи, по-малко да анализираме и преди всичко съзнателно да изключваме мобилните устройства.

С какво е опасна самотата може да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Отношения


Реклама

Светът е огледало на твоите мисли, чувства и действия и винаги ще ги връща обратно към теб.

Дийпак Чопра

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама