5 неща, които да направите, ако се чувствате недостатъчно добри да бъдете обичани


5 неща, които да направите, ако се чувствате недостатъчно добри да бъдете обичани
Снимка: iStock

Ако сте жена, която постоянно си повтаря думите: "Не съм достатъчно добра", е време да се събудите от този кошмар на негативното, саморазрушителното мислене и да се съсредоточите върху това да се научите как да обичате и да се грижите за себе си.

Много е вероятно нашата култура и предишните ви връзки да са ви накарали да вярвате, че не сте достатъчно добри да обичате и да бъдете обичани. Долните съвети ще ви помогнат да разкриете истинския си потенциал в любовта.

1. Свържете се, вместо да сравнявате

Сравняването на себе си с другите - независимо дали е с топ модел, или с ваш колега - е задънена улица. Когато сравнявате себе си, се чувствате подценени и по-малко от другите. За да се свържете с другите, наложително е първо да знаете своите силни страни и положителни качества. Отделете малко време, за да разгледате добре вашите характеристики и постижения и да направите списък, за да обхванете напълно всичко, което сте.

Свързването с другите може да дойде от нещо толкова просто като усмивка. Бъдете мили, без да се подчинявате. Можете да научите повече за себе си, като говорите открито с другите.

Вижте още: 8 съвета как да го обичате по-добре

2. Водете диалог с вътрешния си критик

Вашият вътрешен критик е съставен от негативния глас, който сте чували от детството си и сте усвоили. Някои често срещани преценки, които чувате от вашия вътрешен критик, може да включват:

"Не го прави, иначе хората няма да те харесат и ще ти се ядосат."

"Трябва да работиш повече."

"Не си достатъчно умна."

"Не си привлекателна."

Време е да проведете диалог с вътрешния си критик и не е необходима борба за власт. Не забравяйте, че вашият вътрешен критик мисли, че ви защитава, като ви предпазва от проблеми и добрите му намерения са се объркали. Преобучете вътрешния си критик, така че да се превърне в треньор, който може да ви предизвика, без да ви подвежда. Не забравяйте, че ако не смятате, че сте достатъчни, ще се лишите от възможности, защото не мислите, че сте достойни. Когато чуете себе си да правите тези негативни преценки, хванете се и вместо това ги променете с подкрепящ и положителен глас.

3. Откажете се от навика да идеализирате връзките си

Ако нещата се объркат и се чувствате провалени, опитайте да смените гледната си точка, за да видите цялата картина. Получете реална проверка за това какво представлява всяка от вашите отговорности. Помислете как можете да пренапишете правилата, така че да отстоявате себе си във връзката си. Не позволявайте да бъдете задържани във връзка, която обезсилва това, което сте. И не се оставяйте да бъдете задържани във връзка, която минимизира това, на което сте способни. Намерете общност - и партньор - които ще ви подкрепят такива, каквито сте.

Вижте още: Жени, това са най-големите грешки при любовните срещи

4. Определете вашите желания и нужди

Нуждите са жизненоважни за нас, докато желанията са предпочитания и не са толкова важни, колкото нуждите. Конфликтът възниква, когато двама души искат различни неща. Ако не се чувствате достатъчно добри, може да не се цените достатъчно, за да видите желанията си като важни. Може да сте объркани и да мислите, че една от вашите нужди е просто маловажно желание. След това можете да отхвърлите нуждата си като недостатъчно важна. Така че няма да поискате това, от което се нуждаете, защото се страхувате, че другият ще ви напусне.

5. Обичайте и приемайте себе си

Безусловната любов означава, че обичате себе си независимо от всичко. Това означава, че имате безусловна стойност. Обичайте себе си без осъждане. Вие сте достатъчни. Не е нужно да сте Супер жена и да се доказвате, за да спечелите любов от себе си или от някой друг. Не сте обичани заради това, което правите. Вие сте обичани заради това, което сте. Да имате добри лични граници е ефективен начин да обичате и да се грижите за себе си. Спрете да търсите потвърждение и одобрение от другите. Бъдете нежни със себе си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Съвети


Реклама

Когато целият свят мълчи, дори един глас става могъщ.

Малала Юсуфзай

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама