Защо не може да показвате бебето през първите 40 дни и други поверия


Защо не може да показвате бебето през първите 40 дни и други поверия
Снимка: iStock/Guliver

От древни времена всичко, свързано с тайнството на раждането и майчинството, е било заобиколено от различни вярвания. В момента много от тези суеверия вече са остарели, но има и такива, в които все още вярваме. Например, че новородено не трябва да се показва на непознати и не трябва да се извежда навън, докато не навърши 40 дни. Защо това е така и кои са другите поверия?

Никакво показване

Някои жени са недоверчиви към тази поличба и след раждането почти веднага пускат селфи с бебето във Facebook. Всъщност, нормално е да искате да заснемете първите моменти от живота на детето си, но поне не качвайте снимките в социалните мрежи. Що се отнася до забраната да не се извежда новороденото до навършване на 40 дни, има няколко обяснения за това. Първо, организмът на бебето, отслабен и неадаптиран, може да се натъкне на различни опасни вируси и микроби. Но от гледна точка на суеверието, през първите 40 дни детето все още няма защита от зли мисли и съответно не може да устои на злите очи.

Не позволявайте малко дете да се гледа в огледалото

Много хора вярват, че огледалата имат магически свойства и "поемат" положителната и отрицателната енергия, затова не е препоръчително бременни жени и малки деца да се вглеждат в своите отражения.

Не целувайте бебето твърде често

Вярва се, че ако целувате бебето си твърде често, то дълго време няма да проговори. Днес това може да се тълкува с липсата на достатъчно изграден имунитет в бебето. Въпреки това, няма майка, която да не иска да нацелува своето дете.

Не подготвяйте предварително стаята на бебето

Преди се смяташе за неприемливо предварително да се подготви стаята за бебето или да се купуват бебешки дрешки. Вярвало се, че зъл дух може да проникне в "празните" дрехи и детето ще бъде нещастно. В наши дни много жени пренебрегват този знак и с удоволствие купуват бебешки стоки, така че всичко да е готово за изписване от болницата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама