10 тайни за човешкото тяло, които не знаете


10 тайни за човешкото тяло, които не знаете
Снимка: iStock

Няма нищо по-изумително от човешкото тяло и днес ще ви го докажем. Дори най-добрите научни филми не биха могли да направят същества, толкова вълшебни като нас. Ето 10 невероятни тайни за човешкото тяло, за които повечето от нас не знаят.

1. Хората са имали трето око в миналото

Пионерско проучване разкри, че предците ни (преди бозайници) всъщност са имали трето око, или както науката го нарича „епифизно око”. Използвано е за терморегулация и загубата му ни е помогнала да преминем от „студенокръвни” към „топлокръвни”.

2. Носът ни се затопля, когато лъжем

Ефектът на Пинокио е реален, но вместо да расте, носът ни става по-горещ, когато лъжем. Всеки път, когато се правят умствени усилия, част от мозъка, наречен инсула, се активира, променяйки температурата около носа и във вътрешните ъгли на очите ни.

НАЙ-НЕОБИЧАЙНИТЕ МУЗЕИ В СВЕТА (ВИДЕО)

3. Имаме естествен блясък

Не можем да го видим, но хората имат своя собствена биолуминесценция. Изследователите установили, че човешкото тяло свети през деня, като най-ярки са областите на челото, шията и бузите. Това се случва, защото дишането на клетките води до свободни радикали, които в комбинация със свободно плаващи липиди и протеини във въздуха създават фотон - или с други думи, проблясък.

4. Някои хора се раждат с опашки

Въпреки че е рядко, някои хора могат да се родят с опашка. Това е следствие от гръбначния дисрафизъм и, за разлика от четириногите, не може да се мърда. Често се отстранява хирургично, когато човекът е още дете.

5. Ноктите на ръцете растат различно

Тъй като винаги използвате едната си ръка повече, това означава, че ноктите на нея растат по-бързо от тези на другата. Мозъкът изпраща повече кръв и хранителни вещества към вашата доминираща ръка, което може да ускори растежа на ноктите.

6. Отпечатъците могат да се регенерират

Ако нарушите структурата на кожата или работите с груби материали всеки ден, вероятно пръстовите ви отпечатъци могат да изчезнат. Но не се притеснявайте, защото те имат силата да се регенерират доста бързо.

7. Можем да имаме сини рождени белези

Рождените белези могат да имат 9 различни цвята, включително синьо. Те се наричат монголски петна и обикновено се наблюдават в долната част на гърба и изчезват, когато детето навърши 3-4 години.

8. Хората преди са имали трети клепач

Нитатиращата мембрана е прозрачен трети клепач, който често се среща при риби, земноводни, влечуги, птици и бозайници и някога е бил част от телата на нашите предци. Сега тя е еволюирала в розовата тъкан отстрани на очите - plica semilunaris.

9. Косата расте по-бързо, когато пътувате със самолет

Високото атмосферно налягане, когато пътуваме със самолет или когато се гмуркаме под вода, може да накара косата да расте по-бързо. Изследователите дори обмислят използването на атмосферна плазма за лечение на плешивост и алопеция.

10. 25% от костите се намират в стъпалата ни

Малка част от тялото ни, но с голямо значение - стъпалата ни съдържат по 26 кости и повече от 100 мускула, сухожилия и връзки. Дори най-малката кост на стъпалото е отговорна за осигуряването на сила, стабилност и баланс.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама