Писна ми всички да казват, че трябва да обичам тялото си


Писна ми всички да казват, че трябва да обичам тялото си
Снимка: iStock/Guliver

По традиция всеки януари започва с вдъхновяващи цитати, смели обещания и не на последно място – поставяне на високи цели с малки килограми. Мейлите ни са пълни с промоции и предложения за отслабващи чайове, стягащо бельо, домашни фитнес програми, които само чакат да ни оплетат в мрежата на добрата сделка. Честно казано, нямам нужда някой да ми казва, че трябва да започна новата година, като отслабна. Що се отнася до мен, всяко тяло е „тяло за плаж” и никой не може да ме убеди в противното.

От друга страна, като отворим социалните мрежи сме атакувани от публикация след публикация, пропагандиращи, че „женското тяло е красиво, без значение какъв е размерът му”. Е, да, ама това е също толкова дразнещо, колкото и всички рекламни съобщения, пробутващи глупости за „нова година, ново аз“.

ПРЕЗ 2021 ЗАПОЧНЕТЕ ДА ПРАВИТЕ ПЪРВАТА КРАЧКА

Писна ми от хора, които ми казват, че трябва да обичам тялото си, че не бива да се стремя към физиката на Емили Ратайковски и ако имам стрии и целулит, трябва да обичам и тях. Защо? Защо това е нещо, което трябва да направя? Ако ставам всяка сутрин, ненавиждайки тялото си, това как влияе на вас? Силно вярвам, че ми е позволено да харесвам и да мразя различни неща у себе си и ако случайно не обичам тялото си, не мисля, че това ме прави по-малко феминистка или по-голям хейтър, неподкрепящ жените.

Съгласна съм, че да обичаш тялото си в общество, което редовно налага изкривени идеи за съвършенство, е феминистки акт. Да обичаш всеки сантиметър от него, независимо от външния му вид, е прекрасно нещо. Психически и емоционално е здравословно да го правиш. Но подобно на много хора, аз имам сложна връзка с начина, по който изглеждам. Понякога се харесвам, но понякога наистина не искам да се гледам в огледалото. Знам, че никога няма да вървя по улицата, изглеждайки като фотошопиран модел от страниците на Vogue. Това не е нещо, което ми е било трудно за приемане, а просто моята реалност.

Теглото ми е било колебливо през целия живот и съм сигурна, че ще продължи да е така. Връзката ми с тялото е сложна и нямам нужда непознати хора да ми казват каква трябва да бъде тя.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама