100 неща, които успешните лидери правят


100 неща, които успешните лидери правят
Снимка: iStock/Guliver

Лидерството има най-различни измерения. Изкуството да вдъхновявате и организирате децата си не е много по-различно от това да ръководите компания, чиито акции се търгуват на борсата.

Kнигата "100 неща, които успешните лидери правят" е събрала мъдростта и знанията, които е натрупал през годините прочутият лектор и консултант на лидери от цял свят Найджъл Къмбърланд.

От нея ще разберете:

• Какви са навиците и методите на интелигентните лидери.

• Как да изградите свой собствен лидерски стил.

• Как да мотивирате служителите си.

• Как да създадете забележителна фирмена култура.

• Колко важно е да подготвите свои наследници.

Стоте кратки урока ще ви помогнат бързо и уверено да развиете лидерски умения. Всяка глава представя различна идея, която ще ви доближи до целите ви. Многобройните примери, упражнения и съвети ще ви научат на онова, от което се нуждаете, за да бъдете успешни лидери.

Откъс:

Разберете какво ви мотивира

Някои хора цял живот се стремят да бъдат лидери. Други се оказват в тази роля, макар това да е последното нещо, което са желали.

Спомнете си случай, когато сте поели лидерска отговорност. Какво ви е накарало да се съгласите и бихте ли го направили отново? Най-вероятно сте приели поради комбинация от лични и външни причини: идвало ви е отвътре да вдигнете ръка, обстоятелствата са го налагали или някой ви е убедил да го направите.

Когато обучавам опитни лидери, винаги ги питам защо са в тази роля. Повечето от отговорите им ще ви се сторят познати:

Ако искате да бъдете успешни лидери, трябва да разберете защо сте поели подобна отговорност. Причините може и да не ви харесат (понеже са били изцяло външни), но когато разберете какво ви е мотивирало, ще можете по-ефективно да решите как да подходите и как да се отличите в тази роля.

Направете това:

Лидери по природа ли сте, или просто отговорни и изпълнителни? И в двата случая трябва да се настроите да дадете най-доброто от себе си.

Контролирайте обсебващия стремеж да бъдете лидери

Онова, което ви подтиква към лидерството, са вътрешни пориви, формирани от характера, егото, мотивите и потребностите ви. Ако винаги изпитвате желание да ръководите другите, това може да е знак, че сте амбициозни личности, които неизменно искат да излязат на преден план, когато имат тази възможност. За съжаление, амбицията ви може да се обърне срещу вас. Този импулс може да ви подтикне да поемете отговорност, която не сте подготвени да носите. Рискувате да се провалите само защото не сте изчакали да натрупате нужния опит.

Преодолейте нежеланието си да бъдете лидери

Възможно е да сте изправени пред обратния проблем – да нямате желание да застанете начело и да се откроите. Това е окей, докато успявате да избягвате лидерските позиции, но се превръща в голямо предизвикателство, когато ви стоварят подобна отговорност. Не е добра идея да чакате да ви бутнат в басейна, за да се научите да плувате, така че се възползвайте от възможността да четете предварително по теми, в които не сте особено силни, и се настройте психически да преодолявате притесненията си.

Не поемайте пост под натиск

От време на време дори и най-добрите лидери отказват нови задължения и ангажименти. Да, може да има много убедителни външни причини, но никога не се страхувайте да откажете, когато ви притискат. Решете дали се чувствате готови и дали искате допълнителни отговорности и пълномощия, преди да се съгласите с каквото и да е.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама