Съветите на най-богатия човек за успешен бизнес


Съветите на най-богатия човек за успешен бизнес
Снимка: Getty Images

Джеф Безос, най-богатият човек в света за 2021, за последно като главен изпълнителен директор на Amazon написа писмо до акционерите, в което разсъждава за изминалите 24 години, времето, откакто компанията му става публична през 1997 г., съобщи "Би Би Си".

Безос обяви миналия февруари, че се оттегля от поста главен изпълнителен директор на компанията си.

В писмото, публикувано преди дни, той прави преглед на успехите, неуспехите, притесненията и дори прави анализ на неотдавнашния провал при сформирането на синдикат на работниците в клон на компанията в Алабама, САЩ.

Това са някои от размишленията на Безос за Amazon, бизнеса и живота.

1. Успех

Първият съвет на Безос е за това, което той смята за успех.

"Ако искате да постигнете успех в бизнеса, трябва да създадете повече от това, което консумирате", казва бизнесменът в писмото.

"Вашата цел трябва да бъде да създадете стойност за всеки, с когото общувате", добавя той.

"Всеки бизнес, който не създава стойност за онези, които засяга, дори ако изглежда успешен на повърхността, няма да продължи в този свят", анализира Безос, преди да изброи всички успехи и ценности, които Amazon дава на своите акционери, работници и потребители.

9 КАЧЕСТВА, КОИТО ВИ ГАРАНТИРАТ УСПЕХ

2. Бъдете различни

Подобно на учител, оставящ писмо с инструкции за своите ученици, Безос казва: "Имам едно изключително важно нещо, което се чувствам принуден да предам, надявам се всички от Amazon да го приемат сериозно".

Милиардерът уверява, че ключът към оцеляването е да бъдем различни, дори ако всички очакват друго.

"Всички знаем, че отличителността и оригиналността са ценни. Постоянно ни казват: "Бъди себе си". Това, което наистина ви моля, е да бъдете реалисти за това колко енергия е необходима, за да поддържате този отличителен характер. Светът иска да бъдете типични и го прави по хиляди начини. Не позволявайте това да се случи", съветва Безос. И пояснява: "Струва си да бъдеш себе си, но не очаквайте това да е лесно или безплатно. Ще трябва непрекъснато да влагате енергия в това.

3. Дискомфорт

Безос също говори в писмото си за безопасността на служителите си. Въпреки че не разкрива всички физически наранявания, претърпени от работещите в Amazon до момента, се казва, че при почти половината от служителите, които са имали физически проблеми, те са свързани с мускулите и скелета.

"Приблизително 40% от трудовите наранявания в Amazon са свързани с мускулно-скелетни нарушения (MSD) като навяхвания или разтежения, които могат да бъдат причинени от повтарящи се движения", уточнява той.

Той описва, че тези наранявания са настъпили през първите шест месеца на работа в компанията.

Ето защо той каза, че компанията разработва "нови автоматизирани работни графици, които използват сложни алгоритми за ротация на служителите между работни места, които използват различни мускулни и сухожилни групи".

В писмото Безос заявява, че се гордее с работната среда в Amazon, в която работят 1,3 милиона души в световен мащаб и са наели 500 000 души само през 2020 година.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама