4 фрази, които изглеждат безобидни, но всъщност не са


4 фрази, които изглеждат безобидни, но всъщност не са
Снимка: iStock

Чували сте го и преди: комуникацията е ключова. Но това е много по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Понякога е трудно да се разбере какво всъщност искат да кажат хората само с думите си.

Например, някои общи фрази може да изглеждат напълно безобидни, но ако се вгледате по-дълбоко в тях, те всъщност са доста осъдителни. Обикновено се използват от пасивно-агресивни хора или такива, които разчитат на конотативното, а не на буквалното значение на фразата.

Тази статия изброява 4 фрази, които изглеждат безобидни, но всъщност са заредени с преценка, така че да можете по-добре да прецените точно какво чувства човек към вас.

1. "Без обиди..."

Тази фраза често е последвана от думата "но". Като заявяват предварително "без обиди", хората всъщност отричат правото ви да бъдете обидени – дори ако са казали нещо обидно.

Вижте още: 5 съвета за успешно водене на разговор

2. "Продължавам напред..."

Това наистина означава: "По-добре не прави това отново. Никога" или "Следващият път направи това, което казах".

Вместо да обсъди проблема директно, човекът използва тази фраза, за да избегне точно това. Като се фокусират върху бъдещето, те не трябва да обясняват защо имат проблем с това, което сте направили. Те също ви отказват правото да отговорите, да се извините или да обясните своята страна. Фактически претендират за последната дума по нещата, вместо да се опитват да постигнат споразумение или компромис по въпроса.

колеги

3) "Прави каквото искаш"

Добре, тази фраза може да бъде абсолютно добронамерена, когато се използва в приятелска ситуация.

"Какъв цвят боя за коса да си взема?" "Прави каквото искаш! Мисля, че всичко ти пасва." В този случай се използва доста поддържащо.

Но ако се използва в спор? Когато някой използва тази фраза в разгорещен момент, той вероятно ви казва да направите това, което искат от вас... "Прави каквото искаш!… Защото се отказах да се опитвам да те накарам да го направиш."

По същество те вдигат ръце във въздуха и се подиграват на свободата ви да правите всичко едновременно.

Вижте още: Как да се свържете с хората на по-емоционално ниво

4. "Ти си твърде чувствителна..."

Честно казано, тази фраза вероятно е направо обидна, отколкото пасивно-агресивна. Много хора просто не смятат, че е обидно, когато всъщност е.

Когато някой ви казва, че сте твърде чувствителни, по същество обезсилва вашите емоции. Той ви казва, че не можете или не трябва да се чувствате така, както се чувствате.

Всъщност най-често се използва от хората, за да се отърват от всякаква отговорност, след като са направили или казали нещо нередно.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама