4 психологически навика, които ще ви направят по-успешни


4 психологически навика, които ще ви направят по-успешни
Снимка: iStock

Успешните хора са склонни да имат добри взаимоотношения със собствените си умове. Когато се вгледате внимателно в хора, които са постигнали и поддържат известен успех в живота си, един от скритите фактори зад този успех е, че те не са саботирани и отклонявани от своите мисли, вярвания и емоции.

Ето 4 психологически навика от много успешни хора, от които всички можем да се поучим – каквато и да е вашата дефиниция за успех.

1. Рано признават емоциите си

Трудно е да постигнете успех, в която и да е част от живота, ако постоянно сте завладени от болезнени емоции. Разбира се, всички изпитваме трудни емоции като страх, тъга или гняв. Но защо някои хора управляват тези чувства относително добре, докато други не?

По-лесно е да се справите с трудните емоции, когато ги уловите рано.

Повечето хора се завладяват от болезнени емоции, защото ги игнорират или се разсейват, когато тези емоции са малки. Въпреки че това се чувства добре в краткосрочен план, обикновено води до това, че тези чувства стават много по-големи и по-интензивни с течение на времето.

От друга страна, ако успеете да придобиете навика да признавате емоциите си, когато се появят за първи път - и след това да ги утвърждавате, вместо да се опитвате да се отървете от тях - имате много по-голям шанс да останете емоционално балансирани и да продължите със своята най-важна работа и цели.

Вижте още: 7 звездни личности и техните тайни за успех

2. Те мислят за своето мислене

Освен пренебрегването на емоциите ви, когато се появят за първи път, другата причина, поради която те се превръщат в гигантски, непреодолими чувства, е, че неволно ги подхранваме. По-конкретно, моделите на мислене като хронично безпокойство или негативно саморазказване водят до много по-силни и по-дълготрайни емоции.

Ако искате да контролирате емоциите си, трябва да се научите да управлявате мисленето си.

Повечето хора не са много наясно с техните умствени модели. В резултат на това се оказват на милостта на всички емоции, до които водят тези мисловни модели:

Хронично притеснение → хронично безпокойство

Хронично преживяване → хроничен гняв

Хронична самокритика → хронично ниско самочувствие

От друга страна, успешните хора често имат навика да размишляват и да обръщат внимание на мислите си. Те са наясно с ролята, която играят в инициирането или поддържането на безполезни умствени модели; и в резултат на това са по-добри в регулирането на тези мисловни модели и емоциите, които следват.

3. Те са състрадателни към грешките си

Има два типа успешни хора...

Единият тип е много успешен външно, но нещастен отвътре. Другият тип е външно успешен и също има сравнително спокоен и уверен вътрешен живот.

И докато много фактори могат да доведат до тази разлика, ето един голям, който не мислим, че е достатъчно добре оценен:

Трудно е да бъдеш устойчиво успешен, когато побеждаваш себе си всеки път, когато се подхлъзнеш.

Външно успешните и вътрешно нещастните типове често имат доста силен навик да се самоосъждат след грешки. Те непрекъснато размишляват върху минали грешки, тревожат се за бъдещи пропуски и като цяло са някак неприятни към себе си.

Но тези, чийто външен успех е съчетан с вътрешно спокойствие, почти винаги имат силен навик на самосъчувствие. Те размишляват върху грешките си и се опитват да се учат от тях. Но те не се спират на тях или не ги обобщават до това, което означават за тях като хора.

Вижте още: Успешните хора никога НЕ си губят времето за тези 6 неща

4. Те се вслушват в емоциите си, но рядко им се доверяват

Връзката на повечето хора с техните емоции попада в една от двете крайности:

Те са пренебрежителни и избягват емоциите си. В резултат на това не знаят много за тях или доколко тези емоции им влияят извън тяхното съзнание (и го правят!)

Те са обсебени и прекалено фокусирани върху емоциите си. В резултат на това често се губят в чувствата си и са прекалено емоционални при вземането на решения и изборите си.

От друга страна, хората, които са склонни да бъдат успешни, често имат среден подход към емоциите си:

Те са наясно с емоциите си и са чувствителни към тях, но не им се доверяват сляпо.

Вместо това те виждат емоциите като източник на потенциално полезна информация, но не и безпогрешна истина. И когато дойде натиск, те са склонни да използват ценности, а не емоции, за да вземат големи решения.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Никога няма да станеш този, който искаш да бъдеш, ако продължаваш да обвиняваш околните за това, което си.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама