5 груби грешки, които допускате при търсенето на работа


5 груби грешки, които допускате при търсенето на работа
Снимка: iStock/Guliver

Може да бъде доста обезсърчаващо и пагубно за самочувствието ви да търсите работа без успех. Дори и да сте идеалния кандидат в някои случаи, може би правите несъзнателни, но пък груби грешки при самия процес на търсене. Ето кои са онези „дреболии”, които ви пречат да получите работата на мечтите си.

1. Не отделяте време за размисъл

Много кандидати искат да преминат в активен режим на търсене веднага след загубата на работата си, но обикновено това е грешна стратегия. Независимо дали се възстановявате психически от съкращение, напускане или просто „тествате водите”, за да видите дали тревата е по-зелена някъде другаде, струва си да отделите време за размисъл. Справете се с всички негативни чувства към текущата си ситуация и ще бъдете на по-добро психологическо място на следващото си интервю.

2. Кандидатствате по всички обяви

Да, понякога наистина помага да излезете от зоната си на комфорт и да скочите на пазара на труда. Но кандидатстването по всяка обява с прилична заплата вероятно ще ви обезкуражи, вместо насърчи. Вместо това подайте по-малко, но по-добре подбрани и профилирани кандидатури. Отделете време, за да прецените дали работата е наистина подходяща за вас.

НАПРАВЕТЕ ТЕЗИ 5 НЕЩА, ЗА ДА ВИ НАЕМАТ НА РАБОТА

3. Използвате стар формат автобиография

Ако са изминали няколко години, откакто сте писали CV-то си, със сигурност то има нужда от „освежаване”. Много неща се променят със скоростта на светлината и отделите „човешки ресурси” са по-внимателни и използват технология за подбор, която им спестява време. Целите, отговорностите и постиженията са това, което е редно да промените във вашата визитка.

4. Не пишете мотивационно писмо

Повярвайте, няма кандидат, който да харесва мисълта за писане на мотивационно писмо. И все пак, дори това да не е конкретно изискване към обявата, самоинициативата по прилагане на такова писмо печели точки. Добре написаният текст (дори да е само 4-5 изречения) прави нещо, което дори и най-съвършената автобиография не може - разказва история за това защо трябва да бъдете наети.

5. Пренебрегвате контактите си

Когато търсят работа, много хора избягват да се свързват с бивши колеги, мениджъри и клиенти, за да не се чувстват уязвими или отчаяни. И все пак най-доброто време за „подхранване” на вашата мрежа от познати е преди да имате нужда от нея. Затова не губете връзка с колеги от университета или пък бивши работодатели, още повече във времена, когато всички сме по-свързани от всякога, макар и виртуално.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама