Lora Gene: Жена с идея, бранд със смисъл


Lora Gene: Жена с идея, бранд със смисъл
Снимка: личен архив

Всички четем, говорим и гледаме с интерес новите модни тенденции, ревютата на известни брандове, но все по-рядко обръщаме поглед към „задкулисието” в тази индустрия. Днес обаче завесата ще повдигне Лора Джийн, която стои зад бранда LORA GENE. Лора е успешен предприемач, базиран в Лондон, с международен опит в модната индустрия. Иновативен, високоефективен и ориентиран към резултатите човек, който „завърта цикъла на живот” на всяка дреха, която гордо носи етикета й.

Lora Gene е бранд, който съчетава концептуално мислене, внимание към детайла, качеството и изработката, но и грижа към околната среда. Как започна това пътешествие в света на модата?

Като бранд съществуваме от цяла декада, но претърпяхме промени и се надявам за добро. Започнахме през 2010 и от позицията на времето осъзнавам, че представата ми за индустрията е била доста наивна. Осъзнавам също и много грешки, което вероятно е нормално, но аз дълбоко вярвам във възможността на човешката природа да еволюира и създава по-добри неща на базата на опит и разбиране. Историята винаги има нужда от контекст.

С други думи, ако е било нормално да произвеждаш десетки хиляди бройки от продукт преди години, сега е време да се замислим, предвид все по-сериозната опасност от глобалното затопляне и колко много модата е „виновна“ за процесите на замърсяване.

През 2014/15г стигнахме до обеми на производство, които ме накараха да се замисля колко е реалистично един сравнително малък бизнес да увеличава производството си толкова бързо. И ако ние го правим, какви са обемите на големия бизнес? Колко цапаме всъщност, къде отиват всички тези хиляди поли, ризи и дрехи, които произвеждаме всеки месец?

Реших, че е време да направя промени. Последва пауза и от бизнес, който продаваше на едро и имаше мрежа с агенти в доста страни, се превърнахме в бранд, обслужващ клиента директно (direct to consumer). Стратегическото решение зад тази промяна е с цел да правим „по-добри, по-малко, с повече внимание“ продукти, които можем да ползваме по-дълго. Това изисква средата днес и смятам всеки разумен и модерен човек следва да е в синхрон с нея.

Защо трябва да загърбим „бързата” мода и да се насочим към „бавната”?

Причините са много, но мисля има 2, които са най-ярки и дават повод за размисъл - обемите (съответно къде отиват всичките тези дрехи) и цените на дрехите в „бързите“ брандове. Ще ви дам пример.

Една от най-достъпните марки на европейския пазар произвежда около 400 000 хиляди облекла на ден, около 10-12 милиона на месец, 3 милиарда на година. Това е официална информация от края на 2019 година. А всички останали марки? На фона на близо 8 милиарда души на планетата, от които само 10% могат да си позволят консумация на дрехи… Къде отива цялото това нещо? Математиката не лъже. По-малко от 1 % от тези милиарди облекла се рециклира.

КАКВА Е ИСТИНСКАТА ЦЕНА НА МОДАТА?

Другата изключително логична причина да загърбим „бързата” мода, е заплащането на труда на всички хора по веригата и как е възможно тениска да струва 5 евро на редовна цена? За да обясня нагледно, ще дам абсолютно прозрачна цена на правенето на една такава в България (където много брандове произвеждат).

1 метър трикотаж от средно качество струва около 6-8лв. Цената за изработка е средно също толкова. Има малко странични разходи от порядъка на 2-3лв за конци, етикети, транспорт и други. Без да изпадам в повече подробности, да приемем, че тази цена спада на 50%, когато се произвежда голямо количество. Извън производствените разходи, тези бизнеси плащат наем на магазин, логистика, маркетинг, а трябва да генерират и печалби. Отговорът на уравнението е, че се плащат жълти стотинки за труд. Особено в Азия и Индия. Може би помните случая „Рана Плаза” от 2013 година, където фабрика в Бангладеш се срути и уби над 1000 човека. Искаме ли дрехите, които носим да са отговорни за смъртта на хора? Искаме ли те да тънат в мизерия, защото на нас не ни стигат 5 тениски годишно? Аз мисля, че е време да започнем да осъзнаваме, че ние като консуматори и потребители притежаваме огромна сила, защото в крайна сметка ние сме тези, които имат последната дума какъв продукт да подкрепим.

Кой беше катализаторът при вас? Искрата, която запали страстта към устойчивост?

Хората най-вече, но и лицемерието в индустрията. До ден днешен едно от нещата, които ме влудяват, е привилегията на т.нар. „модерен човек”, привилегията му да бъде надменен и дори зъл, защото има възможност и разполага със средства да е по-добре облечен. Това е доста архаично като мислене. Аз смятам, че модата е отражение на света, в който живеем. Тя е политика, начин на мислене и може да инспирира и гради, тя е красота, естетика и изкуство в голяма част от формите си. Дрехите са едно от нещата, които носим най-близо до нас ежедневно, те трябва да носят позитиви за всички участващи в процеса, не само за дизайнерите и пресата.

И днес, тази индустрия, повече от всяка друга, има нужда да стане по-човешка. В тази връзка най-големият катализатор е нуждата от „чупене на стандарти”, нормализирането е належащо. Plus-size наричаме дрехите за по-едри жени, защо обаче не наричаме тези за по-слаби Minus-size? Това са социални конструкти, които е време да отпаднат.

Кои са предизвикателствата, които срещате ежедневно?

Откъде да започна  Предизвикателствата в бизнеса са много, в модния - още повече. Най-сериозният проблем за момента е в това пренасищане на пазара и нуждата да бъде контролиран растежа. Необходима е промяна на целият бизнес модел, при това спешно.

Другите предизвикателства са основни свързани със сексизма и това да бъдеш жена-лидер днес. Много често се налага да работиш 3 пъти повече, отнема повече време, за да накараш някого да чуе това говориш, защото той е убеден, че ти си просто „мацка, която прави дрешки‘‘.

Състезанието за най-ниска цена, най-голямо намаление и най-пълен гардероб напълно разрушиха представата ни за стойност. Каква е истинската цена на модата?

Истинската цена на модата е доста по-висока от това, което сме готови да платим за нея в момента. Но все пак, нещата се променят и аз вярвам, че ще стане по-разумно в идните десетилетия, но това са процеси които отнемат време. За съжаление, време, което ние нямаме.

Време да променим начина, по който виждаме поредното прекрасно кашмирено палто - зад него стоят стотици хора и всички те трябва да бъдат заплатени добре, уважавани за труда, който полагат. Дизайнер без шивачка и технолог е като пилот в симулационна кабина. До креативността седи занаята и той е кръвта на тази индустрия, която в момента кърви отвсякъде. Време да излекуваме раните от „бързата мода‘‘ и да върнем стойността на добрата дреха, където ѝ е мястото.

Вижте тази публикация в Instagram.

•£139• Continuing the conversation about clothes pricing: Last time we had a chat about sustainable clothes and pricing, someone suggested a similar dress should cost $40.. at first I thought it’s a joke, but then I realised that most people have no clue whatsoever, what’s really involved in the making of a garment. I often hear “brand’s prices are unreasonable “, and some probably are, but it’s time we understand that making clothes in a sustainable way is worth something and that’s is the way we should be making clothes-paying everyone fairly, using materials that do not harm the environment, wrap them responsibly without plastic. What fast fashion did is made a £20 dress sounds reasonable and cool, but that’s simply making exploitation reasonable and cool. It is NOT. Here is why: £30 is what we would pay to make this dress, about £30 is the material in it. There are packaging and marketing costs which are difficult to calculate per a piece, because it depends on how many of that dress we can make and sell. With all this mind, do you think we make more then we should ? Does a price of £139 sounds reasonable for a sustainably made dress? #sustainablefashionmatterz

Публикация, споделена от L O R A G E N E (@loragene_) на

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама