5 причини защо работата от леглото носи повече вреди, отколкото ползи


5 причини защо работата от леглото носи повече вреди, отколкото ползи
Снимка: iStock

Примамливата идея за работа на меки възглавници в почти хоризонтална позиция на тялото изкушава мнозина работещи от вкъщи. Според някои това понижава стреса и спомага на съзиданието. Има обаче и тъмни страни на това "удобство", за които не си давате сметка. Ето кои са те:

1. Объркан мозък

Мозъкът свързва леглото с почивка и сън. Когато работите там, където спите, е възможно да започнете да свързвате мястото с активност, вместо с почивка и отпускане. Объркването може да повлияе на режима на спане и да причини безсъние. Освен това електронните джаджи в леглото може да причинят и здравословни трудности. Синята светлина вечер компрометира производството на мелатонин (хормона на съня). Безсънието и нарушеният сън са в основата на куп болести.

2. Ниска продуктивност

Ако ви се струва стресиращо да си носите работата вкъщи, представете си само какво би означавало да я донесете направо в леглото. Ново проучване сочи, че 72% от хората, които имат навика да работят от леглото си, страдат от проблеми със съня, изпитват нервност и стрес. Некачественият сън понижава работоспособността и продуктивността като цяло и предизвиква хронична умора.

16 КАРИЕРНИ СЪВЕТА, КОИТО ТРЯБВА ДА ПРОЧЕТЕ ВСЯКА ЖЕНА

3. Увредена стойката

Да лежите върху матрак и друга мека повърхност причинява прегъването на гръбнака. Часове, прекарани така, отключат болки в гърба, врата и хълбоците. Липсата на усещане за напрежение в гърба не означава, че съвсем го няма. С времето това става все по-изразено, а тогава е вече късно и може да доведе до хронични болки и артрит.

4. Убежище за бактерии

Когато е в контакт с чаршафа, горният слой на кожата се търка. От това се отделят мъртви клетки, които съдържат мазнина и пот — инкубатор за бактерии. Продължителното излагане на тях може да доведе до алергии или други кожни състояния. За 1 седмица на възглавницата има 17 000, а на чаршафа 24 000 пъти повече бактерии от тоалетната чиния.

5. Взаимоотношения

Разсейването от телефона и други джаджи преди лягане влияе зле върху интимните отношения. Мозъкът свързва леглото с място, където сме с партньора и затова работата в него може да доведе до отчуждаване и други усложнения във връзката ви.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама