6 финансови правила, които жените над 30 трябва да следват


6 финансови правила, които жените над 30 трябва да следват
Снимка: iStock/Guliver

След като достигнем 30-те, финансовото ни планиране придобива различен тон. Разходите стават малко по-сериозни, а ние се опитваме да се изкачваме по корпоративната стълбица и да спестяваме за по-големи цели като дом, кола или семейство. Това означава, че това десетилетие изисква някои нови правила относно управлението на парите.

1. Харчете стратегически

Ако думата "бюджет" ви кара да настръхнете, това е нормално. Но преди да навършим 30 години, е важно да сме усвоили финансовите основи – да знаем точно откъде идват нашите приходи и къде точно отиват. Да харчим стратегически означава да съгласуваме ежедневните си навици с нашите дългосрочни и краткосрочни приоритети.

Вижте още: 5 кариерни мита, в които трябва да спрете да вярвате

2. Разгледайте застраховките си

Вероятно всички сме се сблъсквали със здравословен проблем, проблем с колата или предизвикателство в апартамента, което изисква използването на застраховка. На този етап от живота ни е по-важно от всякога да знаем точно какво покриват тези полици, колко харчим за тях и дали нашият начин на живот съответства по подходящ начин на това, за което плащаме. Мислите да имате деца? Сега е чудесен момент да прегледате допълнителното си здравно осигуряване и да разберете какво може да бъде покрито.

3. Направете си завещание

Да, точно така, завещание! Не е толкова сложно, колкото си мислите, а някъде дори предлагат чернова безплатно. Ако имате активи, домашни любимци или близки хора, които зависят от вас, и сте над 30 години, това е важна част от цялостния ви финансов план. Въпреки че може да изглежда малко стресиращо или твърде рано, в крайна сметка го правите заради вашите близки, а не защото сте черногледи.

4. Винаги плащайте кредитите първо

Дългът с високи лихви ни лишава от възможността да спестяваме. Ако сте в този лагер, е полезно да започнете да мислите за структуриран план за изплащане, опции за рефинансиране и т.н.

5. Създайте фонд за спешни случаи

Спестяванията са първата спирка след изплащането на дълга. Няколко хиляди лева могат да осигурят сигурност при всякакви неочаквани житейски предизвикателства. Експертите имат различни мнения относно това колко трябва да се спестява, но образно казано е добре да имате финанси, които да покрият между 3 и 6 месеца разходи за живот.

6. Инвестирайте в ценности

Този етап от живота е добър момент да започнем да инвестираме в повече качествени неща в живота си. Независимо дали става дума за мебели, изживявания, или гардероб, нашите 30 години са свързани с харчене за стойностни неща.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама