4 навика на жените, които винаги имат достатъчно пари


4 навика на жените, които винаги имат достатъчно пари
Снимка: iStock/Guliver

Всички познаваме поне една жена, която винаги е стабилна, когато става въпрос за финанси. Знаете за какво говорим – може да не изкарва много, но менажира безпогрешно всеки лев - плаща сметките и кредитната си карта на време, не пресмята дали може да си позволи кафе и фреш, или само кафе и вода. Отстрани изглежда, че парите текат естествено към тези жени, а ние имаме чувството, че са открили житейска тайна, в която не сме посветени. Истината обаче е, че те просто имат здравословни финансови навици. Ако искате да станете една от тези жени, попаднали сте на правилното място. С малко насоки можете да надвиете стреса и да менажирате по-добре приходите си. 

Вижте още: Защо някои хора получават повишение на работа, а други не

1. Планирайте бюджета със строга формула

Изтеглете си приложение и когато получите заплата, напишете сумата. След това внасяйте всеки харч, който имате, в различни колона. Така ще сте наясно с колко пари “за харчене” разполагате, когато махнете сметките, хранителните продукти, разходите за транспорт. Тези пари могат да се използват за неща като нова чанта, нов маникюр или вечер навън с момичетата. Практикувайте самоконтрол и избягвайте импулсивни покупки.

Традиционно финансовите експерти препоръчват използването на правилото 50/30/20, когато става въпрос за бюджетиране. Това правило гласи, че 50% от доходите ви трябва да отиват за разходи за живот, 30% за „забавни“ разходи (кабелна телевизия, излизане, ваканция и т.н.) и 20% за спестявания, инвестиции и плащания по дългове.

2. Поемете финансова отговорност

Друго общо нещо, което жените, които винаги разполагат с пари, е фактът, че те поемат контрола върху финансите си. Знаят откъде идват и отиват парите им, защото редовно проследяват приходите и разходите си, проверяват често бюджета си и го коригират, ако е необходимо, и се ангажират да плащат сметките си навреме, за да избегнат натрупването на лихва или дълг от пропуснати плащания.

3. Имайте богато мислене, но живейте според средствата си

Начинът на мислене и въплъщението на човека, който сте на път да станете, са изключително важни! Вместо да се съсредоточат върху външната стойност, жените, които разполагат със средства, се фокусират върху увеличаването на вътрешната си стойност, за да повишат самочувствието си, да създадат богато мислене и да го проектират в света. Например, те обръщат внимание на грижата за кожата, упражненията и много почивка, вместо да купуват всички модни тенденции за сезона. Разбира се, модата не е на заден план, но предпочитат да спестят и да купят на намаление нещо стойностно, отколкото 10 неща с кратък срок на живот.

4. Направете фонд за спешни случаи

Както всички добре знаем, животът може да бъде объркан и доста разхвърлян. Ако пандемията ни научи на нещо, то е, че трябва да сме подготвени за неочакваното. Във всеки един момент може да бъдете уволнени, да получите ужасна медицинска диагноза или друга новина, променяща живота ви, която може да повлияе негативно на живота ви (и портфейла ви).

Ето защо винаги трябва да имате спешен фонд, който да не докосвате, освен ако не се случи нещо важно. Той може да започне с малко, да речем 500-600 лева. Много хора обичат да стартират с 1000 лева. Експертите обаче казват, че идеалният случай е тримесечният ви доход да бъде спестен като фонд за спешни случаи.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Тъгата е ремонтът на душата. Понякога трябва да се сринеш до основи, за да се изградиш отново.

М. Авелок

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама