4 финансови съвета, които ще подсигурят бъдещето ви


4 финансови съвета, които ще подсигурят бъдещето ви
Снимка: iStock/Guliver

И ние, като много от вас, имаме големи мечти за бъдещето си. Искаме да обиколим света, да построим мечтания си дом и т.н. Суровата реалност е, че постигането на цели често включва нещо повече от надежда за най-доброто - изисква упорит труд, интелигентни финансови решения и цялостни планове. Така че, ако искате да постигнете целите си и да се настроите за успешно бъдеще, трябва да придобиете малко финансова грамотност, започвайки от днес.

1. Спестявайте от рано и при всяка възможност

Най-трудното хапче за преглъщане е, че не можете да натрупате богатство и да харчите всичките си пари едновременно. Трябва да пестите пари сега, за да си осигурите спокойствие в бъдеще. Колкото по-бързо успеете да спестите 20% от доходите си, толкова по-добре. За съжаление, много хора се пенсионират и в крайна сметка остават без пари, защото или не са спестявали достатъчно, докато са работили, или парите им не са разпределени ефективно. Винаги плащайте разходите си, след това заделяйте някаква сума и чак след това харчете пари за други неща.

ФИНАНСОВ УЕЛНЕС: КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА НАЙ-НОВИЯ ТРЕНД

2. Имайте фонд за спешни случаи

Както всички добре знаем, животът може да бъде объркан и доста разхвърлян. Ако пандемията ни научи на нещо, то е, че трябва да сме подготвени за неочакваното. Във всеки един момент може да бъдете уволнени, да получите ужасна медицинска диагноза или друга новина, променяща живота ви, която може да повлияе негативно на живота ви (и портфейла ви).

Ето защо винаги трябва да имате спешен фонд, който да не докосвате, освен ако не се случи нещо важно. Той може да започне с малко, да речем 500-600 лева. Много хора обичат да стартират с 1000 лева. Експертите обаче казват, че идеалният случай е тримесечният ви доход да бъде спестен като фонд за спешни случаи.

3. Започнете да инвестирате сега

Спокойно, всички си мислят, че не правят достатъчно пари, за да започнат да инвестират, а още по-лесно е да го отложите за по-късно в живота. Но истината е, че инвестирането е процес и колкото по-рано се хвърлите в дълбокото, толкова повече ползи ще видите в дългосрочен план. Инвестирането по-рано и по-малко е по-добре, отколкото по-голямо, по-късно.

4. Намерете си финансов консултант

В България сигурно са единиците, които използват услугите на финансови консултанти. Повечето хора разчитат на близки счетоводители (или фирмени такива), за да им помогнат по някой финансов въпрос. Но дори да печелите по 1000 лева на месец, една консултация няма да ви е излишна. Консултантът може да увеличи максимално средствата ви, така че да получите най-голяма възвръщаемост на инвестицията – нещо, което никога не бихте могли да направите сами.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Времето ви е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама