Експерти: 5 навика на работното място, които издават, че сте в депресия


Експерти: 5 навика на работното място, които издават, че сте в депресия
Снимка: Istock

Всички преминаваме през възходи и падения на работното място, но ако трудните дни се превърнат в нещо нормално, може да изпитваме това, което изпитват 280 милиона души по света – депресия. Депресията е състояние на психичното здраве, което може да се прояви като видима тъга и изтощение, но често може да се появи по неочаквани начини.

Вижте още: 15 кариерни съвета от книгата на технологичния лидер Шерил Сандбърг

Симптомите на депресия на работното място могат да се прокраднат пред вас и е обичайно да бъдете строги към себе си, вместо да ги разпознаете“, казва психотерапевта на HuffPost Шанън Гарсия.

Психологът Райън Хаус открива, че постоянните чувства на безнадеждност, намаленото удоволствие от дейностите, загуба или наддаване на тегло, нарушения на съня, умора, чувство за безполезност или затруднено концентриране са симптоми на депресия.

Експертите Шанън Гарсия, Райън Хоус и социалният работник Алиша Велез са изброили пет работни навика, които са често срещани признаци на скрита депресия.

1. Работите повече от обикновено, за да избегнете прибиране вкъщи

Депресията може да изглежда различно за всеки. Някои колеги може никога да не се досетят, че се борим с депресия, защото все още функционираме като трудолюбив и надежден служител.

За успешните професионалисти, които са изградили кариерата си върху постижения и признание в работата, депресията може да изглежда по-активна“, отбелязва социалният работник Алисия Велес.

Тя твърди, че похвалата и признанието на работа помагат на такива хора да се чувстват по-добре.

2. Дистанцирате се от колегите си в работата

Начинът, по който общуваме с колегите на работа, може да ни помогне да разберем дали е просто лош ден или нещо по-сериозно. Велес посочва, че отдръпването от колегите и изолацията са два често срещани признака на депресия.

Това може да изглежда така, сякаш някой, който преди е участвал активно в срещи, сега е по-тих, седи в дъното на стаята или дори напълно пропуска срещата. Може би служителят вече не участва в извънработни. Той или тя намира начини да избягва взаимодействието с колеги или мениджъри“, обяснява социалният работник Алисия Велес.

В екстремни случаи човекът, проявяващ това поведение, може да има проблеми на работното място и да бъде изложен на риск да загуби работата си, което също може да доведе до цикъл на срам и вина.

Вижте още: Ето как хибридната работа влияе върху жените

3. Пропускате крайни срокове и срещи

Ако изпълнението на работните задачи навреме или дори стигането до работа се превърне в ежедневна борба, това също може да е симптом на депресия, казва Райън Хоус.

Познавах човек, който харесваше работата си, участваше активно в проектите си и имаше много контакти с колегите си. Когато изпадна в депресия, започна да закъснява за работа. Освен това закъсняваше за крайни срокове, спря да ходи на обеди с колегите си и стана много критичен към себе си и колегите си“, споделя психологът.

Той казва, че всички тези промени са били забелязани от неговите колеги и началници, които са се обърнали към него и са го насърчили да потърси помощ.

За щастие, той го направи и с комбинация от промяна на диетата и съня си, започване на терапия и получаване на рецепта за антидепресант, той се почувства по-добре в рамките на няколко месеца“, обяснява Хоус.

4. Имате изблици на гняв на работа

Депресията може да ви направи раздразнителни“, предупреждава Гарсия.

Ако всяко малко нещо ви вади от равновесие по време на работа, това може да е сигнал, че трябва да проучим причината по-задълбочено. Хората с депресия изпитват симптоми на открит или потиснат гняв и могат да превърнат своите колеги в мишена на гнева си.

5. Губите мотивация или интерес към работата, която преди сте харесвали

Има разлика между еднократна скучна задача и тревожен модел на апатия. Гарсия съветва да се опитаме да забележим промени в начина, по който се чувстваме по отношение на работата, която преди ни е доставяла удоволствие.

Може да откриете, че се взирате безцелно в екрана си, преструвате се на заети или правите нещо различно от това, което трябва да направите“, обясни тя.

Ако се разпознаем в тези знаци, експертите съветват:

- Слушайте какво ви казва тялото ви за здравето

– Говорете с близките си за това как се чувствате

– Потърсете професионална помощ

– Осъзнайте, че малките победи правят разлика

- Важно е да запомните, че въпреки че депресията е сериозно психично състояние, което засяга милиони хора всеки ден, тя може да бъде контролирана

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама