10 урока за живота


10 урока за живота
Снимка: iStock/Guliver

Понякога толкова много въпроси се натрупват в главата ни, че трябва да намерим начин да ги освободим. Олеся Новикова, писателка, журналист, блогър и пътешественик, преди време сподели няколко житейски урока, които е научила през 32-те години от живота си досега.

1. Всеки има страх.

Дори красивите, талантливите, умните и щастливите хора се страхуват. Страхуваме се да започнем нещо ново, да излезем от зоната си на комфорт, да поемем риск, да направим нещо, което никога не сме. Страхуваме се за семействата си, за работата си, за живота си и за много други неща. Страхът винаги ще съществува. Независимо колко опит, самочувствие, признание, пари или талант имате, вие ще бъдете в страх в по-голяма или по-малка степен всеки път, когато завладеете нови висоти или направите нещо ново. Но това е нормално. Това означава, че все още сте живи. Трябва да продължавате.

Промените ще продължат да се случват.

Стабилността е илюзорна. Ние постоянно сме в движение. Не преставаме да се променяте - външно и вътрешно, и тези процеси на спират и за секунда. Нормалният човек не разполага с възможността да постави въпроса - да се променя или не? Той или тя могат само да отговорят различно: "Имам ли контрол върху тези промени, които се случват и до каква степен?"

3. "Бързо" означава "бавно, но без спиране".

Няма нужда да правите нещо бързо, интензивно или насилствено. Просто го правете често. Най-важното нещо е да поддържате ритъма. Правете го малко по малко, но постоянно. И след известно време, ако погледнете на него отстрани, ще изглежда, че сте го направили бързо и ефикасно.

4. Създайте повече, отколкото консумирате.

В противен случай ще стигнете до един безнадежден потребителски начин на живот. Човек винаги трябва да създава нещо, с желание и любов. Това е формулата на доброто умствено здраве. Изненадващо, това е единственият начин да се наслаждавате на удоволствието от консумацията, което няма да разруши самото удоволствие. Може да мислите за този процес като духовна версия на добрата обмяна на веществата.

5. "Днес" е това, което сте направили и помислили вчера, а "утре" е това, което правите и мислите днес.

Повтаряйте тази фраза като мантра, докато осъзнаете, че никой друг не е отговорен за проблемите, с които се сблъсквате.

6. Няма никакви гаранции.

Това е основно правило на вселената, което трябва да имате предвид, когато взимате решения и правите своите планове.

7. Свърши ерата на свещеното знание.

Сега е ерата на информационната хигиена. Интернет е девалирал знанията. Способността да се концентрираш върху определена задача, без да изгубиш интерес, сега е много по-важно. И това умение е пряко засегнато от бурята на информация, която обстрелва ума ви във всеки един момент. Колкото повече словесен "боклук" има наоколо, толкова по-слаба става концентрацията. Колкото повече мислите на другите циркулират в съзнанието ви, толкова по-трудно става да чуете гласа си. Онлайн потокът на информация отслабва способността да откриете себе си.

8. Радостта и удоволствието не са едно и също нещо.

Никога не изпитваме истинско удоволствие, докато ядем парче торта, пием чаша вино или пушим цигара. Не изпитваме радост, докато купуваме нови обувки или парфюм. В тези случаи просто получаваме удоволствие. А това е друга история. По природа това чувство е кратко, неразривно свързано с по-нататъшно недоволство, скука, ситост, както и желанието за нова порция удоволствие. Не се страхувайте да се отказвате от удоволствията, страхувайте се да не изживявате радост.

9. Страданието съществува.

Буда е бил прав. Страданието същества. Всеки страда. Както тези, които нямат нищо, така и тези, които имат всичко. Тези, които не страдат в момента, ще го правят след време. Може би заради загуба на работа или защото са разбрали, че някого, когото обичат, им е изневерил. Винаги ще намерим причина да страдаме. Просто го приемете и дайте най-доброто от себе си, за да го игнорирате.

10. Не всеки може да бъде щастлив.

Може ли всеки да бъде щастлив? Да, със сигурност. Но само на теория. На практика само тези, които са дисциплинирали умовете си, могат постоянно да бъдат щастливи, спокойни, балансирани и щедри. Само тези, които са се научили да не се притесняват за всичко, което е около тях.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама