30 начина как да преодолеем труден момент


30 начина как да преодолеем труден момент
Снимка: iStock/Guliver

На всеки в живота се случва да преживее тежък момент, когато има чувството, че нищо няма смисъл и не знае как отново ще се изправи на крака. Днес ви предлагаме 30 съвета, които ще ви помогнат да се справите.

1. Ударете се в лицето. Силно, за предпочитане. Защото ако шамар по лицето изглежда прекалено болезнен, тогава независимо с какъв проблем се справяте в момента той всъщност не е толкова голям. Вие най-вероятно просто преигравате, търсейки внимание или възможност да се самосъжалявате.

2. Не сравнявате страданието си с това на другите

Всички усещаме нещата по различен начин. Затова не може да сравняваме страданията си. Спрете да измервате колко право имате да се чувствате зле и просто си позволете да страдате. След като преживеете това, продължете с живота си.

3. Идентифицирайте чувството. Какво е? Гняв? Тъга? Завист? Отчаяние?

4. Не сдържайте емоциите си. Задържането на негативни емоции ви погубва. Това означава, ако някой ваш близък ви попита "Как си?", вие трябва да отговорите "Нещата не са добре", вместо с "О, чувствам се прекрасно" и след това да отидете и да плачете вкъщи, питайки се защо никой не се интересува от вас.

5. Плачете, ако имате нужда. Няма нищо срамно в това. Напротив - здравословно е, тъй като се освобождаваме от насъбраните негативни емоции. Всички имаме нужда понякога да си поревем.

6. Прегръдка. Доказано е, че прегръщането има терапевтичен ефект, така че просто прегръщайте по-често любимите си хора.

7. Осъзнайте какво сте могли да направите по-добре. Може би това, което ви се е случило, не е било по ваша вина, но това не означа, че не сте могли да се справите по-добре. Какво сте объркали? Ако можехте да върнете времето назад, какво бихте променили?

8. Моментално също си простете. Всички може да се справяме по-добре.

9. Научете, че животът има цена. Всичко хубаво в живота изисква някакъв вид риск или жертва. Без изключения. Никой не преминава през живота без няколко драскотини.

10. Разберете, че болката, независимо колко дълбока е, ще мине. Нищо не трае вечно. С течение на времето всичко ще се оправи.

11. Осъзнайте, че не дъното на всяка дупка с гадости има заровено злато. Спрете да се опитвате да излезете и започнете да го търсите.

12. Кажете на някой близък как се чувствате. Не очаквайте нищо от тях в замяна.

13. Ако няма с кого да поговорите, отидете на терапевт или посетете група за подкрепа. В днешно време има групи за всички.

14. Обещайте, че ще направите нещо хубаво за някого. Нищо не ни прави по-щастливи от това да зарадваме някого другиго. Дарете пари за благотворителност. Дайте подарък на някого. Купете храна на бездомник. И не казвайте на никого за това, нито си правете селфи, което да споделите в социалните мрежи, за да се похвалите. Дръжте го като своя специална тайна.

15. Не се страхувайте да останете сами понякога. Станете най-добрият си приятел.

16. Извадете си 3 житейски урока от тази трудна ситуация. Това е трудната работа. Много по-лесно е да обвинявате някого. Това е най-важната стъпка, затова я приемете сериозно. Какво може да научите от това ужасно преживяване? Как може да го използвате за свое добро? Напишете си нещата и си ги припомняйте, когато имате нужда.

17. Обещайте си, че ще си вземете поука от тези уроци и следващият път ще се справите по-добре.

18. Кажете си, че всъщност е добре, че това ужасно нещо ви се случва и някой ден всъщност ще бъдете благодарни за него.

19. Не наранявайте никого, включително и себе си. Това е много важно.

20. Разберете, че повечето неща в живота са едновременно добро и лоши. Това, което се променя, е нашата перспектива.

21. Сипете си чаша алкохол. Но пропуснете тази стъпка, ако сте: а. алкохолик; б. имате медицинско състояние, което изисква да не пиете; в. вече сте пияни или д. нямате 18-години.

22. Отделете време да помислите за всички неща в живота ви, които са невероятни. Осъзнайте какви късметлии сте, че ги имате.

23. Помислете за 3 начина, по който животът ви може да е много по-лош. Нещата винаги могат да са по-зле. Ако не може да се сетите, отидете в онкологичен център.

24. Кажете на майка си, че я обичате. Напишете й емайл, обадете й се или й изпратете съобщение. Ако нямате майка, кажете го на сестра/брат си. Ако нямате сестра/брат, кажете го на най-добрия си приятел.

25. Практикувайте търпение. Болката изисква време, за да бъде излекувана.

26. Направете нещо хубаво за себе си. Отидете на фризьор, купете си нова дреха, изяжте един сладолед... Винаги може да намерите нещо, което да подобри настроението ви.

27. Навийте алармата за малко по-рано. Станете и направете нещо полезно и продуктивно за себе си. Независимо колко ви е трудно, след това ще бъдете благодарни, че сте го сторили.

28. Медитирайте. Има много съвети онлайн как да го правите, а също така и подходяща музика.

29. Изпейте любимата си песен с цяло гърло. Най-добре го направете под душа или в колата, тъй като не всеки трябва да ви слуша.

30. Излезте от вкъщи и направете нещо социално. Дори да не искате, трябва да сте заобиколени от хора, като най-добре е да правите нещо положително, което ще ви зареди с енергия.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама