5 ключа към благополучието


5 ключа към благополучието
Снимка: iStock/Guliver

Всички изследвания, провеждани по този въпрос през годините, потвърждават едно нещо: благосъстоянието не идва при нас наведнъж. То се формира всеки ден по-малко и зависи от нашите действия. Малките неща, които правим - да помагаме на другите, да се грижим за себе си, да бъдем благодарни за днешния ден, са много ценни. Те ни карат да се чувстваме добре.

Основното условие за щастие не е притежаването на определени ползи, а начина на живот, в който се комбинират грижите за себе си и откритостта с други. Вижте кои са 5-те най-важни ключа към благополучието:

Упражнявайте се повече

Когато говорим за щастие, ние често мислим за собствените си чувства и начин на мислене. Но най-добрият стимулант на щастието е физическата активност. Не е ли време да започнете да се грижите повече за себе си? Това включва вашето здраве, какво ядете и какво спортувате. Затова започнете да правите повече упражнения. Изберете спорта, който най-много ви допада.  

Упражненията ще ви позволят да се почувствате по-добре, да се предпазите от депресия и стрес и да подобрите физически си и умствени данни.

Повече почивка

След физическия и психически стрес и преди да продължите с нещо друго, почивайте си. Тези, които прекарват шест до осем часа в леглото се чувстват по-добре от тези, които спят по-малко от шест или повече от девет часа. Хората, които спят "оптимално", са по-малко склонни да изпитат симптоми на депресия, да развият взаимоотношения с другите по-бързо и да установят по-тесен контакт със собствената си личност.

Усмихвайте се

Колко пъти на ден се усмихвате? Не чакайте някакъв повод, за да го направите. Изследователите наскоро потвърдиха това, което Дарвин е представял през 19-ти век: когато показваме емоции, те се усилват- независимо дали сме намръщени или се усмихваме. Наистина, когато се усмихваме, мускулите на лицето се активират, като изпращат сигнал към мозъка, за да произведат ендорфини-"хормони на щастието". Колкото повече се усмихвате, толкова по-щастливи ще се чувствате!

ВСЕКИ ДЕН Е СПЕЦИАЛЕН - ИЗЖИВЕЙТЕ ГО!

Оценете момента

Съсредоточете се върху света около вас и чувствата ви в този момент. Оценете всичко, което имате сега и благодарете за всичко това. Насладете се на мига, като обърнете внимание на всяко чувство: докосване, вкус, зрение, слух, чувство за миризма. Насладете се на храната, която ядете, на хубавите моменти с приятели, на слънцето.  За тези, които искат да усетят повече: абонирайте се за майсторски клас за медитация и пълно осъзнаване.

Винаги бъдете благодарни

Независимо дали е сутрин или вечер, не забравяйте да благодарите за деня, който сте имали, дори и за това, което ви предстои. Дори и да сте преживели някои трудности, запомнете- това ще ви направи по-силни. Затова благодарете и за това! Нека думата „Благодаря!“ е една от най-често използваните от вас. Няма значение дали заради  малките неща или нещо жизнено важно в живота- благодарете!  Кажете „Благодаря“ на свой колега, който ви помогна днес или на някой приятел, който ви е дал съвет. Изразяването на благодарност е един от най-ефективните начини за да се почувстваме добре.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама