Вижте какви са невероятните ефекти на усмивката върху хората


Вижте какви са невероятните ефекти на усмивката върху хората
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Силата на усмивката е нещо магическо. В крайна сметка, когато сме тъжни, просто трябва да се усмихнем, тъй като тъгата веднага ще ни напусне. И ако дори някой непознат ви се усмихне, можете ли да оставите усмивката му без отговор?

Но знаете ли, че...?

Оказва се, че усмивката може не само да развесели, но и да влияе много на другите. Учените откриха, че има три основни усмивки: доминираща, тя все още може да се нарече усмивка на върхови постижения; усмивка на принадлежност или разпореждане и усмивка на награда или одобрение.

Такива проучвания са проведени в много страни по света. Изследвани са физиологичните параметри на участниците в експеримента. Оказва се, че когато хората видят усмивка на върхови постижения, това води много хора до стрес и неприятни емоции. Те имат повишени нива на хормона на стреса кортизол в кръвта си, които остават високи за доста дълго време.

Но това не може да зачеркне всички положителни качества на усмивката!

Нашият мозък е свързан с мускули, включително мимически, по такъв начин, че импулсите преминават не само от мозъка към мускулите, но и в обратна посока. С други думи, когато се усмихваме (или обратното- когато се мръщим), дори ако тези емоции са изкуствени, мозъкът ни реагира на тях по същия начин, както на истинските. С усмивка мозъкът ни получава сигнал, че сме щастливи и тялото започва да произвежда хормони на щастието - ендорфини.

Ако се чувствате малко или дори много неприятно, просто се усмихнете и настроението ви определено ще се подобри.

5 ПРИЧИНИ ЗАЩО ТРЯБВА ДА СИ ВОДИТЕ ДНЕВНИК

Освен това усмивката има и още много положителни ефекти. Ще ви кажем как вашата усмивка може да повлияе на отношението на другите около вас.

Усмивка на увереност

Усмивката ви ще привлече хората към вас. Това е искрена усмивка, която дава сигнал на другите, че може да ви се вярва. По време на експеримент учените установили, че нивото на увереност в усмихнатите хора е с 10% по-високо.

Помагаща усмивка

Усмивката помага да се избегне агресията на други хора. Например, ако сте забравили да направите нещо или сте сбъркали в работата си, усмивката ще ви помогне да се съвземете и да направите нужните поправки. Хората вече няма да възприемат вашите грешки категорично и ще ви простят по-бързо.

Усмивката помага за фокусирането

Има още един психологически момент. Когато човек е нервен, той става по-невнимателен, престава да вижда какво се случва до него. В това състояние е много трудно да вземете правилното решение. Но има начин да се успокоите. Какъв е той? Просто се усмихнете! Проучванията показват, че хората, които се усмихваха преди да имат тест, го преминават много по-добре.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама