5 сигурни знака, че страдате от ниска самооценка


5 сигурни знака, че страдате от ниска самооценка
Снимка: iStock

Проблемът с увереността и ниското самочувствие е доста сериозен и въпреки това често подценяван. Несигурното поведение може да изглежда срамежливо и не особено проблемно, но всъщност е доста токсично - дразни околните, кара ви да пропускате важни възможности и влияе зле на психичното ви здраве. Добрата новина е, че има определени издайнически неща, които сигнализират, че имате проблеми с увереността.

Вижте още: 5 истини за живота, които са пълни клишета

1. Трудно приемате критика

Често приемате обратната връзка като нещо лично към вас, а не като резултат на задачата, която сте изпълнили. В резултат на това критиката може да бъде много трудна за приемане.

2. Искате перфектен резултат всеки път

Перфекционизмът може да бъде резултат от ниско самочувствие. Човек, който никога не се чувства удовлетворен от себе си, не може да приеме резултатите, които получава, опитвайки се да постигне идеален резултат. Това важи особено силно за неща, пряко касаещи човека като личност – външен вид или състояние на дома. Тези хора отделят по 2 часа в чистене, когато са поканили гости, например.

3. Фалшиво позитивни сте

Въпреки че оптимистичната нагласа е чудесно качество, често хората крият емоционалната си несигурност зад усмивки. Твърде силният смях, прекалената любезност и оптимистичното настроение, когато е ирелевантно към дадена ситуация, обикновено са психологически тактики за разсейване от нещо лошо.

4. Не можете да казвате „Не”

Неуверените хора не се замислят да пропътуват половината град, за да гледат децата на приятелите си, дори и след дълъг ден на работа. Страхотно е, ако искате да помогнете, но ако хората ви използват, време е да спрете.

5. Имате нужда от успокоение

Някои хора не могат да се справят с краткосрочната тревожност, така че непрекъснато търсят одобрение и подкрепа. Понякога това може да облекчи притесненията, но в дългосрочен план означава, че нямате емоционален потенциал да се справите сами с проблемите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Времето ви е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама