5 силни жени, които промениха света през 2020


5 силни жени, които промениха света през 2020
Снимка: Getty Images/Guliver

През последната година светът беше разтърсен от множество кризи, включително глобална пандемия, която зарази десетки милиони, коства живота на 1,5 милиона души и опустоши икономиката на почти всяка държава. Интересен факт е, че държавите, ръководени от жени, са имали „систематични и значително по-добри“ резултати, свързани с Covid-19, които са резултат от проактивни и координирани политически стратегии.Това ни накара да се замислим кои жени предложиха креативни и внимателни модели на лидерство през 2020, кои се изправиха, за да повдигнат наболели теми и кои постигнаха невиждан напредък при най-трудните обстоятелства.

Камала Харис

Камала Харис прекарва живота си, разбивайки стереотипи и трупвайки много „първи“ титли. Тя е първата жена окръжен прокурор на Сан Франциско, първата жена генерален прокурор на Калифорния и първата индийска американка в Сената. А от тази година вече може да се похвали и с титлата „първа цветнокожа жена вицепрезидент”. Проправяйки път на жените и защитавайки правата на нежния пол със зъби и нокти, Камала ще разчита на наистина невероятна подкрепа.

РУТ БАТЕР ГИНСБЪРГ: ИКОНАТА НА СЪВРЕМЕННАТА ПОП КУЛТУРА

Кристина Кук

Това е жената, прекарала най-дълго време в Космоса. Кристина Кук кацна на Земята на 6 февруари след рекордните 328 дни. По време на престоя си на станцията, тя решава да се съсредоточи върху факта, че това време е адски специално, няма да се повтори и трябва да извлече максимума. Посланието на Кук към младите хора, които се стремят да бъдат астронавти, е „да следват страстта си, да живеят живота, който са си представяли и да правят точно това, което ги плаши“.

Стефани Фрапар

Още една дама, която руши стереотипи с гръм и трясък. Французойката Стефани Фрапар се превърна в първата жена, която получи съдийски наряд за двубой от Шампионската лига при мъжете, на мача между Ювентус и Динамо Киев в Торино. Любопитното в нейната история е, че тя се отказва да играе футбол на 18-годишна възраст, тъй като се влюбва в правилата на играта.

Катрин Райън

Катрин Райън е много неща, включително създателка на The Dutches, едно от най-забавните предавания, които можете да гледате в Netflix. Работата, която тя свърши през 2020 година, е наистина невероятна. Само за няколко месеца тя успя да повиши осведомеността за толкова много актуални женски теми, като спонтанен аборт, претърпяване на проблеми с психичното здраве, отглеждане на дете като самотна майка. Катрин се превърна в основен глас в борбата за равенство.

 

Меган Маркъл

Бившата херцогиня на Съсекс заслужава награда само за това, че издържа на постоянното малтретиране от страна на пресата - образована цветнокожа жена с талант, която по случайност е омъжена за принц Хари. Меган отдавна е пример за подражание на младите дами, но днес нейната сила подхранва искра на оптимизъм за всички нас, които вярваме в равните права, независимо от семейния, финансовия и социалния статус.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама