6 неочевидни знака, че си имате работа с емоционален манипулатор


6 неочевидни знака, че си имате работа с емоционален манипулатор
Снимка: iStock

Емоционалните манипулатори са навсякъде около нас. Освен това са много опитни в това, което правят – лъжат, използват и контролират. Но те също са много способни да крият истинските си намерения, докато не стане твърде късно. Поради тази причина нека открием неочевидните знаци, че си имате работа с емоционален манипулатор и трябва да внимавате.

1. Те често използват чувство за вина, което ви кара да се смятате за отговорни за техните проблеми

Емоционалните манипулатори успяват да ви накарат да се чувствате виновни за техните проблеми, независимо дали са истински, или преувеличени.

Те разказват за лични предизвикателства, финансово отчаяние или минали травми, като неусетно намекват, че по някакъв начин сте отговорни за подобряването на нещата. Тази емоционална тежест може да бъде непосилна и да ви накара да се почувствате задължени да поправите всичко. Но ако вече знаете, че ви манипулират, може би е по-лесно да кажете "не" на техните искания и да ги оставите да жънат това, което са посели.

2. Емоционалните манипулатори често са пасивно-агресивни, не адресират проблемите директно

Вместо открито да ви кажат за недоволството си, емоционалните манипулатори прибягват до пасивно-агресивно поведение. Те използват комплименти, саркастични забележки или преувеличени въздишки, за да споделят недоволството си, без всъщност да казват какво ги притеснява. Това може да ви накара да се чувствате постоянно неспокойни, несигурни какъв е техният проблем.

Разбира се, кой не е бил пасивно-агресивен в даден момент, нали? Но ако това е модел за вас, партньора ви или връзката ви като цяло, имате проблем, който трябва да разрешите.

Вижте още: 4 неща, които емоционално силните хора правят

3. Те често използват мълчаливото отношение, за да ви контролират

Когато разстроите емоционален манипулатор, той прибягва до мълчаливото отношение като средство за контрол. Това е техният начин да контролират ситуацията.

Ще спрат да говорят и привързаността и комуникацията ще пресъхнат. Това ви кара да се чувствате тревожни и несигурни какво се случва. В крайна сметка попадате в цикъл, в който отчаяно търсите тяхното одобрение. Чувствате, че трябва да действате внимателно, за да избегнете това отново да се повтори. По принцип вие сте на безкрайно емоционално влакче.

4. Емоционалните манипулатори правят неискрени комплименти, за да спечелят доверието ви

Емоционалните манипулатори могат да бъдат доста очарователни в началото. Обсипват ви с комплименти, за да спечелят доверието ви и да ви накарат да се почувствате специални. Тези комплименти обаче не са толкова автентични. Те ви казват това, което смятат, че искате да чуете, вместо искрено да ви оценяват. Това може да бъде много объркващо и да ви накара да се съмнявате в техните намерения.

Но ако усетите, че комплиментите не ви се струват искрени, доверете се на инстинктите си. Не отхвърляйте интуицията си. Добре е да сте скептични, ако нещо не звучи вярно.

Вижте още: 10 причини, поради които класните жени не се притесняват за дребни проблеми

5. Те имат начин да ви накарат да се почувствате сякаш ходите по черупки от яйца

Емоционалните манипулатори също могат да бъдат изключително непредвидими, което прави справянето с тях много по-трудно. Непредвидимостта и промените в настроението създават среда, в която постоянно се чувствате на ръба.

Всяко несъгласие или погрешна стъпка (дори ако не сте направили нищо лошо) може да предизвика тяхното неодобрение, което да доведе до напрегнат обмен и усещане, че трябва да сте свръхбдителни, за да избегнете конфликт.

6. Използват емоционално изнудване, за да получат това, което искат

Емоционалните манипулатори обичат да използват заплахи или ултиматуми, за да получат това, което искат. Например, те ще заплашат да прекратят връзката или ще играят със страховете ви, за да задържат обичта ви.

Какво прави това с вас и връзката ви? Това създава усещане за емоционална нестабилност и вие не сте в състояние да отстоявате собствените си нужди и граници.

Например, емоционален манипулатор може да каже нещо като: "Ако не направиш това, което искам, не знам дали можем да останем заедно". Това ви поставя в състояние на страх и несигурност и е по-малко вероятно да отстоявате себе си или да отстоявате собствените си нужди.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама