7 ефективни начина да преодолеете провал


7 ефективни начина да преодолеете провал
Снимка: iStock

Без провал как бихте оценили успеха? Въпросът не е защо сте се провалили, а следният: Как можете да се възползвате максимално от провала? Преди да успеете да си научите уроците, обаче, трябва да го преодолеете. Ето 7 начина по-лесно да го направите:

1. Не позволявайте на провала да ви определя

Освен очевидното - да се поучите от него, преформулирайте "провала" като временен, не толкова личен – не като определение за това кои сте. Щастливите хора с високи постижения стават експерти в това да възприемат неуспехите като непостоянни. Това им позволява да оценят силните си страни, да установят кое е най-важно в дългосрочен план и да растат.

2. Не потискайте чувствата си

Чувството на срам често ни пречи да извършим едно от най-важните лечебни действия. Важно е да споделите с любим човек, доверен приятел или терапевт, за да могат да ви дадат резонен съвет или обратна връзка. Поемете дълбоко въздух и направете нещо положително - като медитация или упражнения. Научете се от това, което смятате за своя грешка и продължете напред.

Вижте още: 5 ефективни начина да бъдете оптимисти

3. Променете гледната си точка

Един от най-добрите начини за преодоляване на неуспеха е да промените гледната си точка. Томас Едисън е казал: "Не съм се провалил. Просто открих 10000 начина, които не вършат работа". Промяната на перспективата ни позволява да гледаме на провала по различен начин. Често възприемаме провала като личен, като "Аз съм провал" вместо "Провалих се в този опит". След това тези изкривени мисли могат да ни накарат да си спомним всички останали пъти, когато сме се провалили в миналото. Промяната на вашата гледна точка към неуспеха ще ви позволи да продължите да растете, да се променяте и да успявате. Чувствата на тъга и разочарование, свързани с провала, трябва да бъдат признати, осмислени и пуснати. След това се върнете и опитайте отново.

4. Помнете, че вашата стойност не е свързана с успех или провал

Нито един от вашите неуспехи или успехи не ви определя. Вие сте много по-сложна личност, затова мислете глобално.

5. Смейте се на провала

След като сте били тъжни, после ядосани и след това наскърбени, посмейте се на провала. И смеейки се освободете от разочарованието и неувереността.

Вижте още: 6 неща, които да правим, за да имаме много късмет в живота

6. Приемете период на проба и грешка

Истината за провала е, че той е неизбежна спирка по пътя към успеха. Помислете за малкото дете. Можем да му обясним как се случва ходенето. Да му покажем снимки, видеа и да му обясним как работи балансът и гравитацията... Но това не е начинът, по който детето ще се научи да ходи. То ще пада, отново и отново, и отново.

Нашите провали изграждат стълбите, които водят към успеха. Никой в историята не си е поставил за цел да направи нещо невероятно и след това просто да го е направил. Имате безкрайни проби и грешки. Провалът не е дестинация. Той е стъпало.

7. Никога не спирайте да създавате

Променете нагласата си за това. Ако сте се провалили в нещо, това означава, че сте опитали. Опитването означава, че сте активен творец на живота си. Вземете информацията от провалите и продължавайте да опитвате, продължавайте да създавате.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама