До всички силни жени: Вие движите светове


До всички силни жени: Вие движите светове
Снимка: iStock/Guliver

Грижи за семейство, дом, деца. Изисквания за добро образование, изисквания за професионална реализация, изисквания за задълженията у дома, изисквания за външен вид... Ежедневните изпити към съвременната жена следват един след друг и сякаш нямат край. Когато станах майка обаче осъзнах, че те тепърва предстоят.

Да си жена днес означава да си опора на мъжа си. Да, мили дами, нека го признаем – времената, в които силните ни половинки са доказвали храбростта си на фронта отминаха (и слава Богу). Светът обаче с всеки изминал ден размива своите граници за мъжество и смелост, за морал и чест, за труд и грижа за семейството, а комерсиалните "ценности" се издигат все повече в култ. Сред това оплитане на понятията жените днес повече от всякога трябва да бъдат рамо до рамо до мъжете си в ежедневните им колебания, битки и победи.

Да си жена днес означава... да си просто жена. В същия този объркан свят, в който всеки ден от жените се иска още и още, не трябва да забравяме, че същността на жената се крие именно в нейната нежност, топлота, в нуждата от закрила и от време на време не би било лошо да го показваме на половинката до нас.

Да си жена днес означава да си професионалист. Да учиш здраво, да работиш усилено и да си наравно с мъжете в кариерния старт. Всичко това обаче изисква много усилия, а когато те са съчетани с грижата за дом и деца, равният старт в професията звучи само като кух израз. Истината е, че съвременният корпоративен свят е съвсем сляп за разликата в половете и техните отговорности. Много често чуваме обвинения, че нашите баби са се справяли със задълженията си в далеч по-трудни времена, без да роптаят излишно, но дали обаче образованието и уменията, които е трябвало да придобият, могат да се сравнят с актуалните днес?

Да си жена днес означава да изглеждаш добре. Искаме или не, образът на перфектната жена ни залива отвсякъде и хайде да си признаем – ще ни се да приличаме на нея или поне да не ни се иска да счупим огледалото, когато се погледнем. Да живеят фитнесите, които работят до късно! Защо пък да не потичаме на пътеката след осемчасов работен ден, пазаруване, готвене, домашни с децата и една-две перални за разкош? Идеално подредена коса, "златен" маникюр, стегнат корем, изгладена рокля – би било чудесно тези подробности от женската суета да са наши всекидневни спътници. Дали обаче този перфекционизъм ще ни направи по-щастливи или ще изпили докрай изтънелите ни нерви?

Да си жена днес е силата да си майка. Означава сред хилядите други задачи да поискаш да родиш и да отгледаш дете, да му се посветиш с цялото си сърце и любов. Да успееш да го възпиташ като добър човек, с който ще се гордееш утре. Да си щастлив от звука на детския смях, дори когато си рошава, недоспала, зверски уморена и раздала и последната си капчица сила.

Защото да си жена, мили момичета, е сила. Силата да движиш светове. И не трябва да го забравяме.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама