Бъдете мили. Това е единственото нещо, което има значение


Бъдете мили. Това е единственото нещо, което има значение
Снимка: iStock/Guliver

„Моята религия е много проста. Моята религия е доброта. ”- Далай Лама

Бъдете мили. Това е единственото нещо, което има значение.

По своя житейски път, колкото и лесен или труден да е, се опитайте да бъдете мили към всички живи същества, включително към себе си.

В този огромен океан от информация, който се разлива върху нас от екраните на телевизорите, компютрите и мобилните телефони, лесно е да се изгубиш, като се удавиш в безброй подробности.

Ние сме обсадени от безброй статии, книги и видео уроци за това как да „увеличите максимално потенциала си“, „оптимизирате живота си“ и дори „да привлечете изобилие“. Интервюта, критични статии и коментари за последните политически катаклизми. Слухове и клюки за известни личности, съвети за това как да изградите кариерните си и лични взаимоотношения, обмислена информация, зли туитове и така нататък. С една дума, всякакъв вид информационен боклук.

И усвояването му е достатъчно, за да накара главата ви да се пръсне. Достатъчно, за да започне животът ви да изглежда объркан, неразбираем и зашеметяващ.

Ето защо, за да не се изгубим в този объркан свят, да поставим поне някаква твърда опора под нашите безпомощно развяващи се крака, трябва да се върнем към основите. Нещо просто, ясно и недвусмислено. До нещо подобно:

Ако през целия си живот не сте правили нищо, а само проявявахте доброта към себе си и към другите, ако не сте знаели нищо освен доброта ... доброта, грижа и участие, това би било съвсем нормално.

Не, това би било повече от нормалното. Това би било чудесно!

Мнозина дори не осъзнават колко силна е добротата.

Добротата е най-дълбокият, най-фундаментален израз на мъдростта.

Ако на някого му липсва доброта, всичките му други положителни качества - без значение колко има - засенчват препятствието, което не позволява на любовта и добротата да влязат в душата му.

Когато ясно разбираме кои сме и защо сме стигнали до този свят, когато връзката ни с хората около нас и природата е силна и неразривна, добротата ни преодолява и това е достатъчно както за нас самите, така и за тези, които са ни скъпи, и за всички останали - и не е нужно да полагаме усилия, за да бъдем мили.

Добротата е в основата на всички добри дела и действия, които създаваме или можем да създадем.

Колкото и да сте опитни и сръчни, ако работата ви е извършена без най-малката искрица доброта, тя ще ви се стори празна и безсмислена, както за вас, така и за тези, за които работите.

 

Ако ви липсва доброта, тогава колкото и да сте успешни по стандартите на света около вас, все пак ще се чувствате мъртви отвътре.

Добротата е крайъгълен камък на нашето съществуване. Може да изглежда тежък товар, но този товар стопля сърцата на тези, които го носят, и на всички, които са близо до тях.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама