Джаки Кенеди: За болката и силата на най-известната Първа дама


Джаки Кенеди: За болката и силата на най-известната Първа дама

Почти 30 години след смъртта на Джаки Кенеди, мнозина все още се чудят как да я определят – като титла, роля или институция? Едно е сигурно – тя е ярък образ от американската история и истинска легенда в модната индустрия. Помнят я с приноса й към изкуството и обновяването на Белия дом. По време на мандата си като Първа дама, тя е истинско оръжие, с което се печели възхищението на пресата и общественото мнение. Но нека погледнем зад фасадата на любимата Джаки Кенеди.

ИСТОРИЯТА НА ГРЕЙС КЕЛИ: ЕДИН ЖИВОТ, ПРЕМИНАЛ В ЗЛАТНА КЛЕТКА

Жаклин е родена в Ню Йорк в богато брокерско семейство. Семейството й било заможно, католическо и републиканско. Завършва френска литература в университета Джордж Вашингтон, а след като се дипломира, тя е наета като фоторепортер за Washington Times-Herald. Захранена със сребърна лъжичка, тя е водеща светлина на местните социални кръгове, така че не е изненада как попада в компанията на тогавашния сенатор Джон Ф. Кенеди. Любовта пламва бързо и двамата минават под венчилото. Но приказката свършва тук.

Малко след сватбата Жаклин претърпява спонтанен аборт. Следва втора бременност, която също завършва трагично – бебето е мъртвородено. За щастие, през следващите години Джаки успява да се сдобие с три деца, но най-малкото почива на възраст само две годинки. Двете й оцелели рожби са Каролайн Бувиер Кенеди и Джон Фицджералд Кенеди.

През 1960г Джон Ф. Кенеди се кандидатира за президент. Жаклин не играе активна роля в кампанията му, защото по това време е бременна, но пък отговаря на писма и дава интервюта за телевизия и вестници. Със съвсем малка разлика, Джон побеждава Ричард Никсън и се превръща в най-младия президент на модерната ера. Жаклин съответно е и най-младата първа дама, внасяйки свежест в Белия дом.

МЕРИЛИН МОНРО: ТРАГИЗМЪТ В ЛЮБОВНИЯ ЖИВОТ НА ЕДНА ЛЕГЕНДА

Нейният социален чар и благ нрав ласкаят както обществеността, така и гостуващите лидери. Когато руският премиер Хрушчов гостува в Америка, той първо се ръкува с Жаклин, а след това с Президента, което е против всякакви норми, но пък изпраща силно послание. Чаровната американска успява да спечели дори френския лидер Шарл де Гол, като в края на визитата във Франция, самият Джон Кенеди казва:

„Мисля, че е напълно уместно тя да се представя пред тази публика. Аз съм мъжът, който придружаваше Жаклин Кенеди до Париж и ми хареса.“

Колкото и спокойна да изглежда пред камерите, през лятото на 1963г Жаклин преживява още един тежък удар от съдбата - загубата на друго бебе, Патрик, който почива само два дни след раждането. Четвъртото подред загубено дете сближава двойката.

 ВИЖТЕ СНИМКИ НА ДЖАКИ КЕНЕДИ ТУК

На 22 ноември обаче животът на Жаклин завинаги се променя с убийството на съпруга й Джон Кенеди. Стоицизмът и достойнството й в светлината на шокиращата трагедия са определящ образ на това травматично събитие в американската история.

Тя се оттегля от светлината на прожекторите и се опитва да поддържа тих живот с децата си. През 1968г братът на Джон, Робърт, също е убит. Поредното травматично събитие, защото това е най-добрият приятел на Джаки. Страхува се и за безопасността на децата си в Америка, затова решава да се омъжи за богатия гръцки магнат Аристотел Онасис, макар той да е с 20 години по-стар. Жаклин претърпява рядък пристъп на публична критика. Преследвана е от фотографи, папараци и заплашителни писма, което я тласка на ръба на отчаянието.

През 1975 г. Аристотел Онасис умира, оставяйки Жаклин вдовица за втори път. След това Джаки започва да се бори за изкуството и опазването на американското наследство. Тя играе водеща роля за спасяването на Grand Central Terminal в Ню Йорк от разрушаване. Жаклин умира през май 1994г. от рак.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама