Дневниците на принцесата: „Светлината“ на Свазиленд


Дневниците на принцесата: „Светлината“ на Свазиленд
Снимка: Instagram

Мислите си, че принцесите живеят само в детските приказки? Те съществуват наистина и още как! Не е тайна, че когато стане дума за принцеси, Кейт Мидълтън и Меган Маркъл доминират и в заглавията, и в асоциациите на хората. Вече сме ви представяли отблизо редица дами със синя кръв – армейският кадет Сара, която е принцеса на Бруней, Джетсун Пема, по-известна като „Хималайската Кейт Мидълтън“ и Стефани Мари, внучка на Грейс Кели и прочута като „Дивото дете на Монако“.

Днес ви запознаваме с една не толкова популярна принцеса, но за сметка на това доста интересна. Името й е Сиханисо (бел.ред. „светлина“) и е принцесата на Свазиленд. Африканската любимка явно си е „дошла с името“, защото усмивката й грее навсякъде, където отиде.

Принцеса Сиханисо е родена на 1 септември 1987 година в Мбабане и е настоящият Министър на информационните и комуникационните технологии в Свазиленд. Определено може да се каже, че тя е една наистина модерна принцеса - доста активна в социалните медии, изявява се като актриса и рапър, но със същия успех и блести в традиционните африкански носии.

View this post on Instagram

No pressure. Take your time.

A post shared by Inkhosatana (@hrhprincesssikhanyiso) on

Младата дама със синя кръв е получила образованието си във Великобритания в Saint Edmond's College, а след това заминава за Калифорния, за да учи драма. Има и магистърска степен по дигитална комуникация от университета в Сидни, Австралия.

Сиханисо е талантлива актриса, наричана Пашу (бел.ред. „страстни плодове“) и се занимава с рап музика от седемгодишна възраст. Тя има записани няколко песни, а един от най-популярните й сингли беше „Hail Your Majesty”, посветен баща й.

Може би си мислите, че светските й образование и разбирания са повод за гордост в Свазиленд. Напротив! Жувотът в африканската страна е адски труден, а средната продължителност на живота е едва 50 години. Всеки четвърти е болен от ХИВ, защото полигамията е легална и всеки мъж има по минимум 10-15 съпруги. Докато учи зад граница, принцесата заменя традиционния накит с пискюли, който в Свазиленд е символ на непорочност, за класически дънки и ризи.

След внезапното прекратяване на тази практика да се „маркират“ девствените момичета, през 2005 година принцесата организира купон със силна музика. Деянието се счита за злоупотреба и неуважение към кралската резиденция, а принцеса Сиханисо е пребита с тояга от длъжностно лице, отговарящо наказанията над жени.

През 2013 година чаровната африканка основава фондация „Имбали“, която има за цел да се бори с множеството проблеми в Свазиленд – насилието над жени и безумната полигамия.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Ако се провалите с отглеждането на децата си, нищо друго няма значение.

Джаки Кенеди

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама